Παρασκευή, 30 Σεπτεμβρίου 2022 21:18

Στεγαστικά δάνεια με επιτόκιο 1% για νέους

Με 500 εκατ. ευρώ κι ένα νέο ειδικό πρόγραμμα χαμηλότοκου δανεισμού με σχεδόν μηδενικό επιτόκιο για την αγορά πρώτης κατοικίας από 25.000 νέους και νέα ζευγάρια έως 39 ετών

Η ασφάλεια των τροφίμων είναι μια από τις μεγαλύτερες ανησυχίες μας, δεδομένης της αυξανόμενης ευαισθητοποίησης και συνειδητοποίησης για τις αλλεργίες στους ξηρούς καρπούς υπάρχει μια αυξανόμενη ζήτηση στην αγορά για προϊόντα χωρίς ξηρούς καρπούς. Εξασφαλίστε την ακεραιότητα των προϊόντων σας και διασφαλίστε την εμπιστοσύνη των καταναλωτών έχοντας εξαλείψει την πιθανότητα αλλεργικής αντίδρασης με τα πιστοποιημένα προϊόντα σας χωρίς ξηρούς καρπούς.


Προϊόντα Χωρίς Ξηρούς Καρπούς

Πρόσφατα, οι ξηροί καρποί έχουν γίνει ιδιαίτερα δημοφιλής στις δίαιτες vegan, vegetarian, flexitarian, χωρίς γλουτένη, καθώς και στην παλαιοδιατροφή. Στην περίπτωση των ξηρών καρπών, ο κύριος κίνδυνος για την υγεία είναι οι αλλεργίες, αφού οι ξηροί καρποί είναι από τα τρόφιμα που σχετίζονται περισσότερο με αλλεργικές αντιδράσεις. Τα φρούτα που θεωρούνται περισσότερο ως ξηροί καρποί περιλαμβάνουν το αμύγδαλο, το καρύδι Βραζιλίας, το κάσιους, το κάστανο, το φουντούκι, το καρύδι Macadamia, το φιστίκι, το πεκάν, το κουκουνάρι, το φιστίκι Αιγίνης, το καρύδι.

Τα συμπτώματα μιας αλλεργικής αντίδρασης στα τρόφιμα μπορεί να κυμαίνονται από ήπια έως σοβαρά. Η αναφυλαξία είναι μια σοβαρή αλλεργική αντίδραση που εμφανίζεται ξαφνικά και μπορεί να προκαλέσει θάνατο. Δεν υπάρχει θεραπεία για την τροφική αλλεργία, αντιμετωπίζονται αποφεύγοντας το αλλεργιογόνο και μαθαίνοντας να αναγνωρίζουμε και να αντιμετωπίζουμε τα συμπτώματα των αντιδράσεων. Δεδομένης της μοιραίας φύσης των αλλεργιών στους ξηρούς καρπούς και της επίπτωσης στα μικρά παιδιά, έχει προκύψει επείγουσα ανάγκη για προϊόντα χωρίς ξηρούς καρπούς.

Φάκελο πιστοποίησης Προϊόντων χωρίς Ξηρούς Καρπούς

Το ενδιαφέρον των καταναλωτών στο δίκαιο εμπόριο αυξάνεται ιδιαίτερα. Ο φάκελο πιστοποίησης αυτών των συστημάτων γίνεται πιο συνηθισμένη, ο φάκελο πιστοποίησης θα έκανε τον οργανισμό σας ισχυρότερο, ικανοποιώντας αυτές τις συστάσεις το συντομότερο δυνατό.

Προσφέρουμε ελέγχους υπηρεσιών που έχουν σχεδιαστεί για να εξετάζουν τις τυπικές διαδικασίες λειτουργίας, τις πολιτικές και τη διασφάλιση ποιότητας στο πλαίσιο των λειτουργιών εξυπηρέτησης τροφίμων. Με την επιτυχή ολοκλήρωση, θα πιστοποιήσουμε ότι τα προϊόντα και οι εγκαταστάσεις σας δεν περιέχουν ξηρούς καρπούς. Ο φάκελο πιστοποίησης ΔίΚΕ σηματοδοτεί την ποιότητα και δίνει στους πελάτες εμπιστοσύνη ότι τα προϊόντα σας έχουν επαληθευτεί από ειδικούς σε θέματα διατροφής.

Η ετικέτα χωρίς ξηρούς καρπούς είναι αφιερωμένη στη δημιουργία ενός εύκολου τρόπου για τον προσδιορισμό ως προς το ποιες τροφές είναι ασφαλείς για άτομα με αλλεργία και ποιες τροφές πρέπει να αποφεύγονται. Προσδιορίστε εάν τα προϊόντα σας είναι πραγματικά χωρίς ξηρούς καρπούς και βεβαιωθείτε ότι τα κατάλληλα προϊόντα φέρουν σαφή ετικέτα με μια αναγνωρίσιμη σφραγίδα έγκρισης.


Οι επιθεωρήσεις, οι διαδικασίες και τα κριτήρια που εφαρμόζει ο οργανισμός πιστοποίησής μας προκειμένου να δώσουν την πιστοποιημένη ετικέτα σε προϊόντα χωρίς λακτόζη ή γαλακτοκομικά προϊόντα, παρέχουν στους καταναλωτές τη διασφάλιση που χρειάζονται.

Τα σήματα επισήμανσης χωρίς γαλακτοκομικά προϊόντα και χωρίς λακτόζη σε τρόφιμα ή ποτά είναι δύο διαφορετικά πράγματα. Τα τρόφιμα χωρίς λακτόζη είναι γαλακτοκομικά προϊόντα στα οποία η λακτόζη έχει αφαιρεθεί. Τα προϊόντα χωρίς γαλακτοκομικά προϊόντα ή συστατικά σημαίνει ότι δεν υπάρχει ίχνος γαλακτοκομικού συστατικού και δεν περιέχουν λακτόζη.

Φάκελο πιστοποίησης χωρίς λακτόζη

Τα φυσικά γαλακτοκομικά προϊόντα περιέχουν λακτόζη, όπως γάλα, τυρί, γιαούρτι, παγωτό και άλλα. Υπάρχει ένας αξιοσημείωτος αριθμός ατόμων που έχουν δυσανεξία στη λακτόζη, που σημαίνει ότι δεν παράγουν το ένζυμο λακτάση, το οποίο είναι απαραίτητο για την πέψη της λακτόζης και την κατάλληλη απορρόφησή της στο έντερο.

Η κατάσταση, η οποία ονομάζεται επίσης δυσαπορρόφηση λακτόζης, προκαλεί τον εντοπισμό των συμπτωμάτων στον πεπτικό σωλήνα και είναι περισσότερο ενοχλητικό. Η δυσανεξία στη λακτόζη απαιτεί από τους ανθρώπους να ακολουθούν αυστηρές δίαιτες χωρίς λακτόζη. Το να ζεις μια ζωή χωρίς λακτόζη δεν απαιτεί να αποκλείσεις εντελώς τα γαλακτοκομικά. Ένα προϊόν χωρίς λακτόζη μπορεί να εξακολουθεί να περιέχει γαλακτοκομικά ή να βασίζεται σε γαλακτοκομικά.

Οι ετικέτες χωρίς λακτόζη στα προϊόντα προσδιορίζουν ότι αυτά τα προϊόντα έχουν υποστεί ειδική επεξεργασία για τον περιορισμό των προβληματικών επιπέδων λακτόζης. Η λακτάση χρησιμοποιείται στη διαδικασία, είναι το ένζυμο που διασπά τη λακτόζη προκειμένου να είναι κατάλληλη για άτομα με ήπια έως μέτρια δυσανεξία στη λακτόζη.

Φάκελο πιστοποίησης χωρίς γαλακτοκομικά προϊόντα

Οι καταναλωτές με αλλεργία στα γαλακτοκομικά θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί σχετικά με τη χρήση προϊόντων διατροφής που φέρουν την ένδειξη ως χωρίς γαλακτοκομικά, καθώς υπάρχει πιθανότητα να βρουν ίχνη γάλακτος καθώς συνήθως χρησιμοποιούν τον ίδιο εξοπλισμό. Είναι μια αλλεργία που μπορεί να εμφανίσουν ιδιαίτερα τα μικρά παιδιά. Εάν καταναλώσουν γαλακτοκομικά προϊόντα, μπορεί να εμφανίσουν κάποια συμπτώματα πεπτικής δυσφορίας, αλλά μπορεί να εμφανιστεί μια πιο βίαιη αντίδραση: κνίδωση, επικίνδυνο πρήξιμο των χειλιών, της γλώσσας και του λαιμού, βήχας και/ή έμετος.

Οι ετικέτες στα dairy free προϊόντα προσδιορίζουν ότι το συγκεκριμένο προϊόν δεν περιέχει ζωικό γάλα ή συστατικά με βάση το γάλα. Αυτά περιλαμβάνουν καζεΐνη, ορό γάλακτος, λακτόζη, ακόμη και λίπος γάλακτος. Τα πιστοποιημένα προϊόντα «dairy – free» είναι απαραίτητα στις ομάδες ανθρώπων που είναι υποχρεωτικό να ζουν με μία διατροφή που αποκλείει τα γαλακτοκομικά προϊόντα αφού το αντίθετο θα είχε ως αποτέλεσμα την αλλεργική αντίδραση ή συμπτώματα δυσανεξίας, ακόμη και το μικρότερο ίχνος πρωτεΐνης γάλακτος ή ζάχαρης μπορεί να προκαλέσει αντίδραση του ανοσοποιητικού

Προϊόντα χωρίς γαλακτοκομικά προϊόντα και χωρίς λακτόζη
 • Διατίθενται τυριά Vegan και Τυριά χωρίς λακτόζη
 • Γάλα ρυζιού, Γάλα βρώμης, Γάλα καρύδας, Γάλα αμυγδάλου, Γάλα σόγιας,
 • Βούτυρο καρύδας, λάδι καρύδας, γιαούρτι καρύδας
 •  Τυριά με βάση τη σόγια, κρέμα σόγιας
Γαλακτοκομικά προϊόντα χωρίς λακτόζη
 • Βούτυρο
 • Σκληρό τυρί
 • Προβιοτικό γιαούρτι
 • Κεφίρ

Γιατί να επιλέξετε προϊόντα χωρίς καφεΐνη

Ο καφές είναι το πιο δημοφιλές ρόφημα στον κόσμο. Δεν είναι επικίνδυνο για ένα σχετικά υγιές άτομο. Ωστόσο, η καφεΐνη είναι ένα ισχυρό φάρμακο και μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τους ανθρώπους με διαφορετικούς τρόπους. Υπάρχουν άτομα που προκαλούν ιδιαίτερη ανησυχία όπως εκείνοι με καρδιαγγειακά προβλήματα με το συκώτι, τη νεφρική τους λειτουργία και άτομα με υποκείμενες καρδιακές παθήσεις. Επιπλέον, μεταξύ των καταναλωτών που είναι δυνητικά ευάλωτοι στις αρνητικές επιπτώσεις της καφεΐνης είναι έγκυες και θηλάζουσες γυναίκες, παιδιά και έφηβοι, νεαροί ενήλικες, άτομα που πάσχουν από χρόνιο άγχος, υπερκινητικότητα και ψυχικές ασθένειες. Η υπερβολική πρόσληψη καφεΐνης μπορεί να οδηγήσει σε πιθανά μειονεκτήματα όπως στέρηση ύπνου, αυξημένο άγχος, μειωμένη ροή οξυγόνου στον εγκέφαλο, αυξημένη αρτηριακή πίεση κ.λπ. Η καφεΐνη έχει επίσης συνδεθεί με καρδιακές παθήσεις όπως ακανόνιστοι παλμοί, καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά. Τα συμπτώματα εξαρτώνται κυρίως από διαφορετικά επίπεδα δυσανεξίας στην καφεΐνη και προβλήματα υγείας.

Τι είναι η Αποκαφεϊνοποίηση

Αποκαφεϊνοποίηση είναι η διαδικασία απομάκρυνσης της καφεΐνης από κόκκους καφέ, κακάο, φύλλα τσαγιού και άλλα υλικά που περιέχουν καφεΐνη.  Ο καφές χωρίς καφεΐνη δεν είναι εντελώς χωρίς καφεΐνη, ωστόσο η ποσότητα καφεΐνης είναι πολύ μικρή. Υπάρχουν τρεις κύριες μέθοδοι ντεκαφεϊνέ.  Χρησιμοποιείται νερό (χωρίς χημικά) για την ντεκαφεΐνη των κόκκων. Η καφεΐνη εξάγεται, αλλά όχι η γεύση. Η διεργασία CO2 ή η μέθοδος υγρού διοξειδίου του άνθρακα είναι τεχνικά γνωστή ως εξαγωγή υπερκρίσιμου υγρού. Αυτή η διαδικασία αποφεύγει τη χρήση οποιωνδήποτε επιβλαβών ουσιών η καφεΐνη απομακρύνεται από το CO2 χρησιμοποιώντας φίλτρα άνθρακα. Η διαδικασία ντεκαφεϊνέ με χλωριούχο μεθυλένιο είναι ο παλιομοδίτικος τρόπος αποκαφεΐνης του καφέ χρησιμοποιώντας οργανικούς χημικούς διαλύτες και εξακολουθεί να είναι ο τρόπος με τον οποίο η συντριπτική πλειονότητα του καφέ ντεκαφεϊνέ παγκοσμίως.

Προϊόντα Χωρίς Καφεΐνη       

 • Black tea – Decaffeinated Tea
 • Green Tea – Decaffeinated Tea
 • Dark chocolate – Caffeine-free chocolate
 • Coffee – decaf
 • Energy Drinks – Decaffeinated Energy Drinks
 • Αναψυκτικά – κυρίως όλες οι dark colas έχουν μια έκδοση χωρίς καφεΐνη

Πιστοποίηση προϊόντων χωρίς γλουτένη

Πιστοποίηση προϊόντων χωρίς γλουτένη
Το πρόγραμμα για το φάκελο πιστοποίησης προϊόντων χωρίς γλουτένη έχει σχεδιαστεί για τους εμπόρους λιανικής, τους κατασκευαστές, τους προμηθευτές υπηρεσιών τροφίμων και τους αγρότες που είναι πρόθυμοι να συμμορφωθούν με διάφορους κυβερνητικούς κανονισμούς και / ή με τις κατευθυντήριες γραμμές που βασίζονται στην επιστήμη χωρίς γλουτένη του Codex Alimentarius.

Παρέχεται από φορείς ελέγχου, επιθεώρησης και για το φάκελο πιστοποίησης τρίτου μέρους, διαπιστευμένους κατά ISO / IEC 17021-1. Το GFCP είναι ένα μη κανονιστικό πρότυπο βασισμένο στο HACCP. Το παρόν πρότυπο μπορεί να ενσωματωθεί στα πρότυπα διαχείρισης ISO 9001 και ISO 22000.

Why choose ΔίΚΕ

Η πιστοποίηση χωρίς γλουτένη από τη ΔίΚΕ θα βοηθήσει τον οργανισμό σας να επιδείξει συμμόρφωση. Με μια ομάδα εξαιρετικά ικανών ελεγκτών, στοχεύουμε να παρέχουμε άμεσες, βολικές και αξιόπιστες υπηρεσίες στους πελάτες μας, προσαρμοσμένες στις ανάγκες τους και να εφαρμόζουμε ένα πλαίσιο εφαρμόζοντας μια συστηματική προσέγγιση για τη διαχείριση των επιχειρηματικών τους διαδικασιών, με σεβασμό στις απαιτήσεις των πελατών και στις κανονιστικές απαιτήσεις. Οι υπηρεσίες που προσφέρει η ΔίΚΕ περιλαμβάνουν:

 • Ανταγωνιστικές χρεώσεις χωρίς κρυφές χρεώσεις ή απροσδόκητα τιμολόγια
 • Εξειδικευμένο προσωπικό καταρτισμένο στον συγκεκριμένο τομέα της επιχείρησής σας, το οποίο μπορεί να προσφέρει ουσιαστική προστιθέμενη αξία.
 • Μπορούμε επίσης να σας προσφέρουμε πακέτο υπηρεσιών για πολλές από τις ανάγκες πιστοποίησής σας. Επικοινωνήστε μαζί μας για την πλήρη διαδικασία για το φάκελο πιστοποίησης μας ή για μια προκαταρκτική ανάλυση διαφορών (Gap Analysis) του υπάρχοντος συστήματος διαχείρισης της ασφάλειας των πληροφοριών σας κατά ISO/IEC XNUMX.
 

Το σήμα για το φάκελο πιστοποίησης ΔίΚΕ

Το σήμα για το φάκελο πιστοποίησης προϊόντων χωρίς γλουτένη από τη ΔίΚΕ αποδεικνύει τη συμμόρφωσή σας προς την συνεχόμενη βελτίωση. Το κύρος του σήματος για το φάκελο πιστοποίησης ΔίΚΕ δείχνει επίσης ότι τα συστήματα και οι διαδικασίες σας έχουν αξιολογηθεί από ένα από τα πιο καταξιωμένα ονόματα στην ποιότητα και τη συμμόρφωση.

Πιστοποίηση για χορτοφάγους Vegan

Πιστοποίηση Vegeterian

Το παρόν σύστημα πιστοποίησης στοχεύει στην απόκτηση της εμπιστοσύνης του τελικού καταναλωτή καθώς πιστοποιεί τα κάτωθι:

 • τα προϊόντα δεν περιέχουν ζωικά συστατικά,
 • τα συστατικά του δεν έχουν δοκιμαστεί σε ζώα από ή για λογαριασμό της εταιρείας,
 • τα βοηθητικά μέσα επεξεργασίας που χρησιμοποιούνται στη διαδικασία παρασκευής είναι για χορτοφάγους και
 • δεν περιέχουν GMO's από ζωικά γονίδια.

Πιστοποίηση Vegan

Το σύστημα πιστοποίησης Vegan εγγυάται πως στα προϊόντα:

 • δεν έχουν χρησιμοποιηθεί ζωικά συστατικά, τρόφιμα, ανοσοενισχυτικά σε κανένα από τα στάδια παραγωγής ή μεταποίησης.
 • τα βοηθητικά μέσα επεξεργασίας ή ουσιών που χρησιμοποιούνται στη διαδικασία παρασκευής είναι vegan και δεν είναι ζωικής προέλευσης.

Το σύστημα πιστοποίησης Vegan έχει ως στόχο την απόκτηση της εμπιστοσύνης του τελικού καταναλωτή, με το να διασφαλίζει πως τα προϊόντα δεν περιέρχουν κανένα συστατικό ζωικής προέλευσης ή παραγωγά της όπως γαλακτοκομικά προιόντα, μέλι και αυγά

Τι σημαίνει για το προϊόν η σήμανση CE;

Ότι το προϊόν συμφωνεί με τη νομοθεσία της ΕΕ και μπορεί να κυκλοφορεί ελεύθερα εντός της ευρωπαϊκής αγοράς. Ο κατασκευαστής του προϊόντος δηλώνει υπεύθυνα ότι το προϊόν εναρμονίζεται με όλες τις νομικές απαιτήσεις που απαιτούνται για τη σήμανση CE. Με τη σήμανση CE το προϊόν μπορεί να πωληθεί σε όλο τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο. 

ISO 50001 - Συστήματα Διαχείρισης Ενέργειας

Το πρότυπο ISO 50001:2011 "Συστήματα Διαχείρισης Ενέργειας (EnMS) – Απαιτήσεις και οδηγίες εφαρμογής" αποτελεί το ειδικό πλαίσιο προδιαγραφών που αναπτύχθηκε από το Διεθνή Οργανισμό Τυποποίησης (ISO) για τον σχεδιασμό και την πιστοποίηση συστημάτων ενεργειακής διαχείρισης.

Το πρότυπο ISO 50001:2011 καθορίζει τις απαιτήσεις για το σχεδιασμό, την εφαρμογή και παρακολούθηση ενός συστήματος ενεργειακής διαχείρισης, του οποίου σκοπός είναι το να παρέχεται η δυνατότητα στην επιχείρηση – στον οργανισμό, να ακολουθεί μια συστηματική προσέγγιση για την επίτευξη διαρκούς βελτίωσης της ενεργειακής επίδοσης, η οποία συνίσταται επιμέρους, στην ενεργειακή αποδοτικότητα, την ενεργειακή ασφάλεια, τη βελτιούμενη χρήση ενέργειας και τη βελτίωση στην κατανάλωση ενεργειακών πόρων. Το πρότυπο, λοιπόν, έχει ως στόχο να βοηθήσει τους οργανισμούς να επιτύχουν σταθερά, μείωση στην ενεργειακή κατανάλωση, και ως εκ τούτου στο ενεργειακό τους κόστος και τις εκπομπές αερίων που ενοχοποιούνται για το "φαινόμενο του θερμοκηπίου".

Το διεθνές πρότυπο ISO 50001 δημοσιεύθηκε από τον Διεθνή Οργανισμό Τυποποίησης ISO, τον Ιούνιο του 2011, και προσαρμόζεται στις ανάγκες και τα χαρακτηριστικά κάθε οργανισμού, ανεξαρτήτως μεγέθους, τομέα δραστηριοποίησης και της γεωγραφικής του εγκατάστασης.

Το σύστημα αναπτύχθηκε βασιζόμενο στα πρότυπα ISO 9001 Quality Management System (QMS) και ISO 14001 Environmental Management System (EMS), με την προσθήκη σημαντικών παραμέτρων όπως η βελτίωση της «Ενεργειακής Διαχείρισης Συστήματος» καθώς και η «Ενεργειακή Απόδοση». Χαρακτηριστικό είναι πως η βελτίωση της ποιότητας και της περιβαλλοντικής επίδοσης της επιχείρησης δεν απορρέουν ως απαίτηση από το πρότυπο ISO 50001.

Οργανισμοί όλων των τύπων και μεγεθών, επιδιώκουν ολοένα και περισσότερο τη μείωση των ενεργειακών αναγκών τους. Αυτή οδηγείται, συχνότερα, από την ανάγκη ή το στόχο:

 • Μείωσης του κόστους
 • Μείωσης των επιπτώσεων από την αύξηση του  λειτουργικού κόστους
 • Επίτευξης των προβλεπόμενων από το νόμο ή των αυτοπροσδιοριζόμενων από την επιχείρηση, στόχων, σε σχέση με τα επίπεδα εκπομπής διοξειδίου/ μονοξειδίου άνθρακα κ.λπ.
 • Μείωσης της χρήσης ορυκτών καυσίμων, και
 • Ενίσχυσης της φήμης της επιχείρησης ως ενός κοινωνικά υπεύθυνου και ευαισθητοποιημένου φορέα.

Παράλληλα, οι κυβερνήσεις προσπαθούν ολοένα και περισσότερο για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου τόσο των ρύπων από τις δραστηριότητες των πολιτών όσο και των βιομηχανιών και των παραγωγικών μονάδων, καθώς και την επιβολή νομοθετικών ρυθμίσεων για την υποχρεωτική μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Το ISO 50001, ενέτεινε ακόμη περισσότερο την εφαρμογή υφιστάμενων εθνικών και περιφερειακών κανονισμών και προτύπων διαχείρισης της ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που αναπτύχθηκαν στην Κίνα, τη Δανία, Ιρλανδία, Ιαπωνία, Δημοκρατία της Κορέας, των Κάτω Χωρών, της Σουηδίας, της Ταϊλάνδης, των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Επτά βασικά συστατικά συνθέτουν το πρότυπο ISO 50001:

 • Γενικές Απαιτήσεις
 • Ευθύνη της Διοίκησης
 • Ενεργειακή Πολιτική
 • Σχέδιο Δράσεων για τη Διαχείριση Ενέργειας
 • Εφαρμογή και Λειτουργία
 • Διενέργεια Επιθεωρήσεων
 • Ανασκόπηση Διοίκησης

Η ΔίΚΕ εγγυάται την παροχή διαπιστευμένων υπηρεσιών πιστοποίησης, μέσα από τις οποίες επιδίδεται στην επιχείρηση το πιστοποιητικό - "διαβατήριο" για τη διεθνή αγορά, εξασφαλίζοντας με ακρίβεια και ανεξαρτησία την τήρηση των αρχών και κανόνων που διέπουν το διεθνές πρότυπο ISO 50001.

ISO 14001 - Σύστημα Περιβαλλοντικής Διαχείρισης

Τα πρότυπα της σειράς ISO 14000 αποτελούν την ‘οικογένεια προτύπων’ που σχετίζονται με την «Περιβαλλοντική Διαχείριση» κι έχουν ως στόχο την υποστήριξη των οργανισμών / επιχειρήσεων, προκειμένου:

 • Να ελαχιστοποιούν  τον τρόπο με τον οποίο οι λειτουργίες τους (π.χ. παραγωγικές διαδικασίες κ.λπ.) επηρεάζουν δυσμενώς το περιβάλλον (προκαλούν αρνητικές επιπτώσεις στην ατμόσφαιρα, το νερό ή το έδαφος)
 • Να συμμορφώνονται με τους ισχύοντες νόμους, κανονισμούς, και άλλες  εθνικές ή διεθνείς απαιτήσεις προσανατολισμένες σε περιβαλλοντικά ζητήματα, καθώς και
 • Να βελτιώνονται διαρκώς σε ό,τι αφορά τους παραπάνω δυο στόχους.

Τα πρότυπα ISO 14000 προσομοιάζουν της σειράς ISO 9000 quality management systems (των συστημάτων διαχείρισης ποιότητας), καθώς αναφέρονται και αυτά στη διαδικασία για το πώς μία υπηρεσία ή ένα προϊόν παρέχεται / παράγεται, χωρίς να εξειδικεύονται ανάλογα προς την συγκεκριμένη υπηρεσία ή το συγκεκριμένο προϊόν.

Με βάση την κοινή πρακτική ως προς τη διαδικασία επιθεώρησης συστημάτων κατά ISO 9000, η ΔίΚΕ επιθεωρεί και πιστοποιεί επιχειρήσεις και οργανισμούς κατά ISO 14001, με παρόμοιο τρόπο και σύμφωνα με το πρότυπο ISO 19011. Μέσα από μια παράλληλη διαδικασία επιθεώρησης, μπορεί να ελέγχεται επιτυχώς η συμμόρφωση και για τα δύο συστήματα διαχείρισης, 9001 και 14001.

Το διεθνές πρότυπο ISO 14001 καθορίζει τα κριτήρια για τον σχεδιασμό και την εφαρμογή Συστημάτων Περιβαλλοντικής Διαχείρισης (ΣΠΔ). Χωρίς να αναφέρεται διακριτά σε συγκεκριμένες εθνικές- νομικές απαιτήσεις αναφορικά με τις περιβαλλοντικές επιδόσεις, χαράσσει το πλαίσιο που μια εταιρεία ή ένας οργανισμός μπορεί να ακολουθήσει για την εφαρμογή των απαραίτητων εκείνων μέτρων και διαδικασιών που χαρακτηρίζουν ένα αποτελεσματικό ΣΠΔ. Μπορεί να εφαρμοσθεί από οποιαδήποτε επιχείρηση επιζητά να βελτιώσει την αποδοτικότητα των πόρων της και τη μείωση των παραγόμενων αποβλήτων και που, ταυτόχρονα, επιδιώκει την ελαχιστοποίηση του κόστους λειτουργίας της. Με τη χρήση του προτύπου ISO 14001  μπορεί να παρέχεται αυτομάτως ασφαλής εποπτεία σε διαχειριστικές διεργασίες της εταιρείας και λειτουργίας των εργαζομένων καθώς και των εξωτερικών διασυνδεδεμένων μερών, ώστε οι περιβαλλοντολογικές επιδόσεις να μπορούν να υπολογιστούν, να αξιολογηθούν και να βελτιωθούν.

Το ISO 14001 περιλαμβάνεται μεταξύ των ευρέως διαδεδομένων προτύπων των εφαρμοζόμενων συστημάτων διαχείρισης, και για το λόγο αυτό αφορά κάθε οργανισμό που επιδιώκει τόσο τη διαρκή βελτίωση της αποδοτικότητάς του όσο και τη διασφάλιση των αρχών βιωσιμότητας που οφείλουν να διέπουν κάθε σύγχρονη επιχείρηση. Συνεπώς, η πιστοποίηση σύμφωνα με το πρότυπο ISO 14001, απευθύνεται σε:

 • Εταιρείες μιας εγκατάστασης (single site) έως και μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες
 • Εταιρείες υψηλού κινδύνου αναφορικά με περιβαλλοντικές συνέπεις, μέχρι και φορείς παροχής υπηρεσιών, χαμηλού επιχειρησιακού κινδύνου και χαμηλής περιβαλλοντικής επίπτωσης
 • Την κατασκευή, τη μεταποίηση, τη βιομηχανία
 • Φορείς παροχής υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένων και των διοικητικών οργανισμών ιδιωτικού και δημόσιου τομέα (περιφέρειες, τοπική αυτοδιοίκηση, κυβερνητικούς οργανισμούς)
 • Τους κατασκευαστές προϊόντων/ εξοπλισμού και τους προμηθευτές τους.
   

Οι απαιτήσεις του προτύπου ISO 14001 αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του Σχήματος Οικολογικής Διαχείρισης και Οικολογικού Ελέγχου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EMAS, EU Eco- Management and Audit Scheme). Οι  επιμέρους προβλέψεις και τα στοιχεία του EMAS, παρά ταύτα, είναι πιο απαιτητικά, κυρίως όσον αφορά τη βελτίωση περιβαλλοντικών επιδόσεων, τη νομική συμμόρφωση και την υποχρέωση υποβολής αναφορών και εκθέσεων.

Το 2010, τέθηκε σε ισχύ ο τελευταίος κανονισμός του EMAS (EMAS III). Το σύστημα είναι, πλέον, εφαρμοστέο σε παγκόσμια κλίμακα, και περιλαμβάνει τους βασικούς δείκτες απόδοσης και μια σειρά από περαιτέρω βελτιωτικές δράσεις.

Οι απαιτήσεις του συστήματος διαχείρισης, ISO 14001, προσεγγίζουν εκείνες του EMAS. Πρόσθετες απαιτήσεις για το EMAS περιλαμβάνουν:

 • Αυστηρότερες προδιαγραφές σε ό,τι αφορά τη μέτρηση και την αξιολόγηση των περιβαλλοντικών επιδόσεων σε σχέση με τους τιθέμενους στόχους
 • Κρατική εποπτεία από περιβαλλοντικούς ελεγκτές
 • Ενεργό συμμετοχή των εργαζομένων ως κεντρική απαίτηση.  Ο EMAS αναγνωρίζει ότι η ενεργός συμμετοχή των εργαζομένων αποτελεί κινητήριο δύναμη και προϋπόθεση για συνεχείς και επιτυχείς περιβαλλοντικές επιδόσεις και βελτιώσεις
 • Παρακολούθηση και σύγκριση της επίδοσης των περιβαλλοντικών δεικτών μεταξύ διαφόρων οργανισμών σε πολυετή ορίζοντα
 • Υποχρεωτική παροχή πληροφοριών στο ευρύ κοινό
 • Αίτηση έγγραφής από δημόσια αρχή

Η ΔίΚΕ εγγυάται την παροχή διαπιστευμένων υπηρεσιών πιστοποίησης, μέσα από τις οποίες επιδίδεται στις επιχειρήσεις το πιστοποιητικό - ‘’διαβατήριο’’ για την διεθνή αγορά, εξασφαλίζοντας με ακρίβεια και ανεξαρτησία την τήρηση των αρχών και κανόνων που διέπουν το πρότυπο ISO 14001.

Η πιστοποίηση EMAS είναι, επίσης, δυνατή μέσω συνεργαζόμενων εξουσιοδοτημένων φορέων πιστοποίησης.

Το ISO 14001:2015 είναι ένα σύστημα ποιότητας για τη περιβαλλοντική διαχείριση που προσβλέπει στη βελτίωση των περιβαλλοντικών στόχων ενός οργανισμού και την αειφορική ανάπτυξη τους με περιβαλλοντικό πρόσημο.

Η εφαρμογή του ISO 14001:2015 συμβάλλει στην ορθολογικότερη χρήση των φυσικών πόρων, Μείωση του περιβαλλοντικού αντίκτυπου των διεργασιών της εταιρείας, στη βελτίωση των περιβαλλοντικών επιδόσεων, στην εκπλήρωση των υποχρεώσεων συμμόρφωσης, στην επίτευξη των περιβαλλοντικών στόχων και στην απόδειξη προς τρίτους (αρχές, πελάτες, άλλα ενδιαφερόμενα μέρη) της περιβαλλοντικής ευαισθησίας της εταιρείας.

Οργανισμοί που πρέπει να επιδιώκουν την πιστοποίηση τους κατά ISO 14001 είναι:

 • Βιομηχανίες / Βιοτεχνίες
 • Εταιρείες χονδρεμπορίου
 • Εταιρείες λιανεμπορίου
 • Εμπορικές εταιρείες
 • Ξενοδοχεία
 • Νοσοκομεία
 • ΟΤΑ
 • Λοιπές επιχειρήσεις

Η ΔίΚΕ διασφαλίζει την παροχή υψίστης ποιότητας συμβουλευτικού έργου για την προετοιμασία, εφαρμογή και πιστοποίηση του οργανισμού κατά ISO 14001, χάρη:

 • Στο άρτια καταρτισμένο προσωπικό της
 • Στη διαρκή ενασχόληση με την περιβαλλοντική νομοθεσία
 • Στην εμβάθυνση στους περιβαλλοντικούς δείκτες, και σε ειδικότερα θέματα όπως ανάλυση κύκλου ζωής, διαχείριση υγρών & στερεών αποβλήτων, περιβαλλοντικό αποτύπωμα κ.ά.
 • Στη βέλτιστη διαχείριση του χρόνου για την ορθή εφαρμογή του συστήματος διαχείρισης ποιότητας, ώστε να απαιτείται η ελάχιστη απασχόληση για την εφαρμογή του ISO 14001 από το προσωπικό.

Η ΔίΚΕ παρέχει:

 • Συμβουλευτική υπηρεσία για την ανάπτυξη, εφαρμογή και πιστοποίηση ενός οργανισμού κατά ISO 9001:2015
 • Εσωτερικές επιθεωρήσεις για τον έλεγχο της ορθής εφαρμογής του ISO 9001:2015
 • Επιθεωρήσεις σε εγκαταστάσεις προμηθευτών
 • Εκπαίδευση προσωπικού σε θέματα ποιότητας και ασφάλειας στην εργασία
 • Συντήρηση και επέκταση υφιστάμενου συστήματος ISO 9001
 • Συνδυασμένη εφαρμογή του ISO 14001 με άλλα πρότυπα όπως ISO 9001, ISO 45001, ISO 17025, ISO 22000
 • Εργαστηριακές αναλύσεις για τον έλεγχο των υγρών και στερεών αποβλήτων, της ποιότητας του αέρα κ.ά.
Σελίδα 1 από 25