Accessibility Tools

  • Content scaling 100%
  • Font size 100%
  • Line height 100%
  • Letter spacing 100%
+30 2111 990 266 | +30 2741 888 049  | info@dike.gr
Σύνδεση

Εγγραφή



        
     

Πρόγραμμα ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας για ανέργους ηλικίας 30-59 ετών με έμφαση στις γυναίκες

Ημερομηνία Έναρξης Ηλεκτρονικής Υποβολής: 19 Δεκεμβρίου 2024

Ημερομηνία Λήξης Ηλεκτρονικής Υποβολής: 21 Ιανουαρίου 2025

  1. Η δράση «Πρόγραμμα ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας για ανέργους ηλικίας 30-59 ετών με έμφαση στις γυναίκες» εντάσσεται στο πλαίσιο του Προγράμματος: «Ανθρώπινο Δυναμικό και Κοινωνική Συνοχή - ΠΑΔΚΣ 2021-2027» και εμπίπτει στα κάτωθι:

α) Προτεραιότητα 2  «Απασχόληση και Αγορά Εργασίας»,

β) Στόχος Πολιτικής 4 «Μια πιο κοινωνική Ευρώπη μέσω της υλοποίησης του ευρωπαϊκού πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων»,

γ) Ειδικός στόχος ESO4.1 «Βελτίωση της πρόσβασης στην απασχόληση και μέτρα ενεργοποίησης για όλα τα άτομα που αναζητούν εργασία, συγκεκριμένα, τους νέους, ιδίως μέσω της υλοποίησης των εγγυήσεων για τη νεολαία, τους μακροχρόνια ανέργους και τις μειονεκτούσες ομάδες στην αγορά εργασίας, και για τα οικονομικώς αδρανή άτομα, καθώς και μέσω της προώθησης της αυτοαπασχόλησης και της κοινωνικής οικονομίας (ΕΚΤ+)»,

δ) Πεδίο/α Παρέμβασης: 134 «Μέτρα για τη βελτίωση της πρόσβασης στην απασχόληση».

Συντομεύσεις

1.1 ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΔΡΑΣΗΣ (2.1)

Η επιχειρηματικότητα αποτελεί έναν από τους βασικότερους μοχλούς οικονομικής ανάπτυξης της οικονομίας και της κοινωνίας. Η ενίσχυση της αποτελεί προϋπόθεση των κυρίων οικονομικών επιδιώξεων για τη μεγέθυνση του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος και τη βελτίωση της απασχόλησης και για τον λόγο αυτόν αποτελεί βασική προτεραιότητα του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.  

Ταυτόχρονα, η επιχειρηματικότητα στη Χώρα εξελίσσεται, τόσο σε κλάδους που παραδοσιακά εμφανίζει συγκριτικά πλεονεκτήματα, όσο και σε αναδυόμενους κλάδους της οικονομίας όπου εμφανίζονται νέες ευκαιρίες και δυνατότητες ανάπτυξης νέων επιχειρηματικών προτύπων. 

Το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, λειτουργώντας ως αρωγός νέων επιχειρηματικών σχημάτων υψηλής προστιθέμενης αξίας που: 

  1. παρέχουν ανταγωνιστικά και ποιοτικά προϊόντα και υπηρεσίες,
  2. αξιοποιούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Χώρας,
  3. επενδύουν ιδίους πόρους στη δραστηριότητα που προτίθενται να ασκήσουν και
  4. δημιουργούν νέες θέσεις απασχόλησης,

ανέλαβε την πρωτοβουλία για τον σχεδιασμό της νέας Δράσης ενίσχυσης επιχειρήσεων με τίτλο "Ενίσχυση της Ίδρυσης και Λειτουργίας νέων Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων" που θα υλοποιηθεί και στις δεκατρείς (13) Διοικητικές Περιφέρειες της Χώρας.

2.1 Δικαιούχοι (5)

  1. «Δυνητικοί δικαιούχοι» της δράσης είναι οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στο ψηφιακό μητρώο της Δ.ΥΠ.Α., ηλικίας 30-59 ετών, οι οποίοι υποβάλλουν αίτηση χρηματοδότησης, στην οποία περιλαμβάνεται πρόταση του επιχειρηματικού τους σχεδίου.
  2. «Δικαιούχοι» της δράσης είναι οι ατομικές επιχειρήσεις και οι νομικές οντότητες όπως αναφέρονται στο Παράρτημα 4 της παρούσης οι οποίες λαμβάνουν την ενίσχυση σε συνέχεια της έγκρισης της αίτησης χρηματοδότησης και της ένταξης στη δράση.
  3. Οι δυνητικοί δικαιούχοι κατά την ημερομηνία υποβολής της ηλεκτρονικής αίτησης χρηματοδότησης, πρέπει σωρευτικά να πληρούν  τις κάτωθι προϋποθέσεις:

α. Να είναι άνεργοι εγγεγραμμένοι στο ψηφιακό μητρώο της Δ.ΥΠ.Α., ηλικίας 30 έως 59 ετών (να έχουν συμπληρώσει το 59ο έτος ηλικίας και να διανύουν το 60ο) κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης.

β. Να έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία εξατομικευμένης προσέγγισης και να έχουν συμφωνήσει σε Ψηφιακό Ατομικό Σχέδιο Δράσης.

γ. Να είναι ‘Έλληνες πολίτες ή πολίτες άλλου κράτους της ΕΕ ή ομογενείς που έχουν δικαίωμα διαμονής και εργασίας στη χώρα μας ή πολίτες τρίτων χωρών που έχουν άδεια διαμονής σε ισχύ τουλάχιστον για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί η δράση.

δ. Οι άντρες υποψήφιοι να έχουν εκπληρώσει ή νόµιµα απαλλαγεί από τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις. Οι δυνητικοί δικαιούχοι επισυνάπτουν ηλεκτρονικά – κατά την αίτηση χρηματοδότησης (επιχειρηματικό σχέδιο) – το πιστοποιητικό στρατολογικής κατάστασης. Οι οµογενείς, οι πολίτες χωρών της ΕΕ και οι πολίτες τρίτων χωρών προσκομίζουν υπεύθυνη δήλωση ότι δεν εκκρεμούν προς το πρόσωπό τους στρατιωτικές υποχρεώσεις.

Ο έλεγχος των ως άνω προϋποθέσεων διενεργείται μέσω ΠΣ ΔΥΠΑ ή/και υπεύθυνων δηλώσεων των  δυνητικών δικαιούχων.

2.2 ΟΡΟΙ & ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ (5 )

Οι δυνητικοί δικαιούχοι πρέπει να τηρούν σωρευτικά τους ακόλουθους όρους:
  1. Να ιδρύσουν τις επιχειρήσεις τους και να δραστηριοποιηθούν νόμιμα εντός της ελληνικής επικράτειας (έδρα και τυχόν υποκαταστήματα).
  2. Η έναρξη δραστηριότητας πραγματοποιείται μετά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης και το αργότερο εντός 90 ημερών από την ενημέρωση των δικαιούχων μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) για την έκδοση εγκριτικής απόφασης της αίτησής τους από τον Υποδιοικητή της ΔΥΠΑ στο  πλαίσιο  μεταβίβασης  αρμοδιοτήτων  του  Διοικητή  στους Υποδιοικητές.
  3. Κάθε δυνητικός δικαιούχος υποβάλλει μία και μόνο αίτηση χρηματοδότησης (είτε ατομικά, είτε ως μέλος νομικού προσώπου/νομικής οντότητας) ανά κύκλο.
  4. Οι δυνητικοί δικαιούχοι εντάσσονται στη δράση είτε ως ατομικοί επιχειρηματίες, είτε ως μέλη νομικών οντοτήτων. Οι επιλέξιμες μορφές επιχειρήσεων που μπορούν να δημιουργήσουν οι δυνητικοί δικαιούχοι αναφέρονται στο Παράρτημα 4 της παρούσης.
  5. Οι δυνητικά δικαιούχοι (που υποβάλλουν την αίτηση χρηματοδότησης) των αναφερόμενων στο σχετικό Παράρτημα 4 νομικών προσώπων, θα είναι μελλοντικοί εταίροι - μέλη που θα ασκούν τη διαχείριση των εταιρικών υποθέσεων βάσει είτε του θεσμικού πλαισίου, είτε του καταστατικού, είτε της απόφασης της Γενικής Συνέλευσης των εταίρων, θα κατέχουν το 51% του εταιρικού μεριδίου και θα είναι οι νόμιμοι εκπρόσωποι της επιχείρησης, πλην των συνεταιρισμών που ισχύουν τα οριζόμενα στον ν. 4430/2016 (Α΄205) καθ’ όλη τη διάρκεια της δράσης.
Δεν εντάσσονται στη δράση:
    1. Επαγγελματικές δραστηριότητες που απαιτούν την ύπαρξη κενής θέσης (συμβολαιογράφοι, δικαστικοί επιμελητές).
    2. Επαγγελματικές δραστηριότητες σχετικές με την εκμετάλλευση επιβατικού ή φορτηγού δημόσιας χρήσης.
    3. Εποχικές ως προς τον κύκλο εργασιών επιχειρήσεις, κυλικεία, καντίνες, περίπτερα, πλανόδιες επιχειρήσεις, τυχερά ή ηλεκτρονικά τυχερά παιχνίδια καθώς και οι δραστηριότητες που ανήκουν στους μη επιλέξιμους ΚΑΔ της παρούσας (ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 3). Οι επιλέξιμοι και μη επιλέξιμοι Κωδικοί Αριθμοί Δραστηριότητας (Κ.Α.Δ.) αναρτώνται την ιστοσελίδα της Δ.ΥΠ.Α.
    4. Επιχειρήσεις που έχουν σύνθετο αντικείμενο δραστηριότητας και το ένα εξ αυτών περιλαμβάνεται στις εξαιρέσεις της παρούσας (ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 3).
    5. Επιχειρηματικές δραστηριότητες οι οποίες εντάσσονται σε ήδη οργανωμένο ομοιόμορφο δίκτυο διανομής προϊόντων και παροχής υπηρεσιών και οι οποίες εκμεταλλεύονται, σε εκτέλεση σχετικών συμβάσεων, άδειες εκμετάλλευσης δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας που αφορούν συνήθως εμπορικά  σήματα  ή  διακριτικούς  τίτλους  και τεχνογνωσία για την χρήση και την διανομή αγαθών ή υπηρεσιών (franchising, shop in shop, δίκτυο πρακτόρευσης με τα παραπάνω χαρακτηριστικά).
    6. Επιχειρήσεις που λειτουργούν αποκλειστικά από τη 10η μετά μεσημβρίας έως την 6η πρωινή.
    7. Επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε τομείς, στους οποίους δεν εφαρμόζεται ο Κανονισμός 2023/2831 όπως αναφέρονται στο ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 5 της παρούσας.
    8. Επιχειρήσεις που έχουν το ίδιο αντικείμενο δραστηριότητας με επιχείρηση που λειτουργούσε στον ίδιο χώρο από άλλο επαγγελματία μέσα στο τελευταίο εξάμηνο πριν από την ημερομηνία έναρξης εργασιών της νέας επιχείρησης.
    9. Οι επιχειρήσεις που θα δημιουργηθούν μετά από μεταβίβαση ή αλλαγή νομικής μορφής ή διάλυση ή/και επαναλειτουργία ή δημιουργία νέας επιχείρησης ή εκμίσθωση από τους ίδιους εταίρους στον ίδιο ή σε άλλο χώρο με το ίδιο αντικείμενο δραστηριότητας.
    10. Όσοι είχαν ενταχθεί σε προηγούμενες δράσεις Νέων Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΝΕΕ) της Δ.ΥΠ.Α. (πρώην ΟΑΕΔ).
    11. Οι συστεγαζόμενες επιχειρήσεις. Με τον όρο συστέγαση νοείται η εγκατάσταση της επιχείρησης (έδρας και τυχόν υποκαταστημάτων) σε ίδιο, μη διακριτό, χώρο με άλλη επιχείρηση.

    Δεν αποτελεί κριτήριο χαρακτηρισμού μιας επιχείρησης ως συστεγαζόμενης, αν αυτή εξυπηρετείται (βάσει ισχύουσας συμβάσεως για την εγκατάσταση της σε δομές ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας όπως είναι οι θερμοκοιτίδες, τα τεχνολογικά πάρκα, οι χώροι συνεργασίας/co-working spaces), από κοινή παροχή υπηρεσιών κοινής ωφέλειας και καταβάλει τις δαπάνες υπηρεσιών κοινής ωφέλειας μαζί με τις λοιπές δαπάνες απευθείας στον ιδιοκτήτη - διαχειριστή του χώρου γραφείων ή καταστημάτων. Σε αυτή την περίπτωση για την απόδειξη της αυτοτελούς επαγγελματικής έδρας αρκεί στη νόμιμη σύμβαση που έχει συνάψει για την εγκατάστασή της, να οριοθετείται με σαφήνεια ο χώρος της επαγγελματικής έδρας.

    Συνεπώς είναι αποδεκτή η δραστηριοποίηση της επιχείρησης σε μία από τις ανωτέρω δομές με τις εξής βασικές προϋποθέσεις :

     

    Η νόμιμη δραστηριότητα της επιχείρησης (βάσει ΚΑΔ) να δύναται να εξυπηρετηθεί σε αυτές.

    την επιτόπια επαλήθευση να διαπιστωθεί η δραστηριοποίηση της επιχείρησης στο συγκεκριμένο χώρο (π.χ. ύπαρξη επαγγελματικής επιγραφής, ύπαρξη αφίσας της Δράσης).

  1. 1. Οι δικαιούχοι πρέπει να πληρούν τους όρους και τις προϋποθέσεις του Κανονισμού (ΕΕ) 2023/2831.

Ο Κανονισμός (ΕΕ)2023/2831 εφαρμόζεται στις ενισχύσεις που χορηγούνται σε επιχειρήσεις σε όλους τους τομείς, εκτός από:

α) τις ενισχύσεις προς επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην πρωτογενή παραγωγή προϊόντων αλιείας και υδατοκαλλιέργειας·

β) τις ενισχύσεις προς επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη μεταποίηση και την εμπορία προϊόντων αλιείας και υδατοκαλλιέργειας, εφόσον το ποσό της ενίσχυσης καθορίζεται με βάση την τιμή ή την ποσότητα των προϊόντων που αγοράζονται ή διατίθενται στην αγορά·

γ) τις ενισχύσεις προς επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην πρωτογενή παραγωγή γεωργικών προϊόντων·

δ) τις ενισχύσεις προς επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα της μεταποίησης και της εμπορίας γεωργικών προϊόντων, σε μία από τις ακόλουθες περιπτώσεις:

  1. όταν το ποσό της ενίσχυσης καθορίζεται με βάση την τιμή ή την ποσότητα των εν λόγω προϊόντων που αγοράζονται από πρωτογενείς παραγωγούς ή διατίθενται στην αγορά από τις οικείες επιχειρήσεις·
  2. όταν η ενίσχυση συνοδεύεται από την υποχρέωση απόδοσής της εν μέρει ή εξολοκλήρου σε πρωτογενείς παραγωγούς·

ε) τις ενισχύσεις που χορηγούνται για δραστηριότητες που σχετίζονται με εξαγωγές προς τρίτες χώρες ή προς κράτη μέλη, ιδίως δε τις ενισχύσεις που συνδέονται άμεσα με τις εξαγόμενες ποσότητες, με τη δημιουργία και τη λειτουργία δικτύου διανομής ή με άλλες τρέχουσες δαπάνες που σχετίζονται με την εξαγωγική δραστηριότητα·

στ) τις ενισχύσεις για τις οποίες τίθεται ως όρος η χρήση εγχώριων αγαθών και υπηρεσιών αντί εισαγόμενων.

  1. 2 Οι δικαιούχοι πρέπει να διατηρήσουν το αρχικό αντικείμενο δραστηριότητας, όπως περιγράφεται από τους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (Κ.Α.Δ.), το οποίο ήταν επιλέξιμο για την ένταξή τους, καθ΄ όλη τη διάρκεια του προγράμματος. Σε περίπτωση προσθήκης Κ.Α.Δ. κατά την περίοδο υλοποίησης του προγράμματος, αυτοί θα πρέπει να µην εμπίπτουν στις εξαιρέσεις.
  2. 3 Δεν επιτρέπεται η απασχόληση των δυνητικών δικαιούχων µε την ιδιότητα του μισθωτού είτε στις επιχειρήσεις τους, είτε σε άλλους εργοδότες κατά τη διάρκεια της δράσης.
  3. 4 Η επιχειρηματική δραστηριότητα που θα αναπτύξουν οι δυνητικοί δικαιούχοι (έδρα και τυχόν υποκαταστήματα) πρέπει να είναι οργανωμένη σε αυτοτελή επαγγελματικό χώρο. Ως αυτοτελής επαγγελματικός χώρος ορίζεται ο χώρος που αποτελεί χωριστή ιδιοκτησία, διαθέτει αυτονομία στις παροχές κοινής ωφέλειας (π.χ. ηλεκτρισμός) και δεν χρησιμοποιείται με οποιοδήποτε τρόπο ως κατοικία (κύρια ή δευτερεύουσα).

Επιτρέπεται κατ’ εξαίρεση η λειτουργία της επιχείρησης σε χώρο (κατάλληλα διαμορφωμένο) εντός της οικίας του δικαιούχου μόνο στις περιπτώσεις:

 

α) γονέα παιδιού ηλικίας έως έξι ετών (κατά την ημερομηνία έναρξης δραστηριότητας),

β) ατόμου που φροντίζει στην οικία σύζυγο ή συγγενείς α΄ βαθμού με αναπηρία 80% και άνω

Για τις περιπτώσεις αυτές οι δικαιούχοι, κατά το αίτημα καταβολής της 1ης δόσης, προσκομίζουν σχετικές βεβαιώσεις ή/και πιστοποιητικά, από δημόσιους φορείς (πχ. πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης ή/και ληξιαρχική πράξη γέννησης τέκνου, πιστοποιητικό αναπηρίας συζύγου ή συγγενούς α’ βαθμού από αρμόδιο Δημόσιο φορέα με το οποίο προσδιορίζεται το ποσοστό αναπηρίας, κλπ.).

  1. 5 Οι επιχειρήσεις/δικαιούχοι που συμμετέχουν στη δράση πρέπει να τηρούν την νομοθεσία περί υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων και πρόληψης του επαγγελματικού κινδύνου.
  2. 6 Κατά τη διάρκεια της δράσης, οι δικαιούχοι δεν μπορούν να ενισχυθούν από άλλα Εθνικά ή Κοινοτικά Προγράμματα ενίσχυσης επιχειρήσεων για δαπάνες που εμπεριέχονται στο κατ΄ αποκοπή ποσό (lump sum).

Ιδίως για την επιχορήγηση δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας ισχύουν τα εξής:

  • για τη δημιουργία της πρώτης θέσης εργασίας στην επιχείρηση οι δικαιούχοι δεν δύναται να ενισχυθούν από άλλα Εθνικά ή Κοινοτικά Προγράμματα, δεδομένου ότι στο ποσό της παρούσας ενίσχυσης συμπεριλαμβάνεται δαπάνη για τη δημιουργία μιας θέσης εξαρτημένης εργασίας.
  • για τη δημιουργία επιπλέον θέσεων εργασίας (πέραν της πρώτης) οι δικαιούχοι δύναται να επιχορηγηθούν από προγράμματα δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας (ΝΘΕ).
    1. 7 Πρέπει να τηρηθούν οι απαιτήσεις δημοσιότητας, όπως ορίζονται στα άρθρα 47, 49 και 50

και στο Παράρτημα ΙΧ του Κανονισμού (ΕΕ) 2021/1060, στον Οδηγό Επικοινωνίας για το ΕΣΠΑ 2021

– 2027, στον Οδηγό Τήρησης μέτρων Πληροφόρησης και Επικοινωνίας του ΠΑΔΚΣ και τα οριζόμενα στο κεφάλαιο 12 της παρούσας και στο Παράρτημα Υποχρεώσεων Δικαιούχου, το οποίο αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της απόφασης ένταξης. Η υποβολή αιτήσεων των δικαιούχων στο πλαίσιο της πρόσκλησης σημαίνει και αποδοχή από μέρους τους των όρων δημοσιότητας.

  1. 8 Οι πράξεις δεν επιλέγονται για στήριξη από τα Ταμεία σε περίπτωση που έχουν ολοκληρώσει το φυσικό αντικείμενό τους ή υλοποιηθεί πλήρως πριν να υποβληθεί αίτηση χρηματοδότησης βάσει του προγράμματος, ανεξαρτήτως του αν έχουν εκτελεστεί όλες τις σχετικές πληρωμές.
 

3.1 ΕΠΙΛΕΞΙΜΟΙ ΤΟΜΕΙΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ - (ΚΑΔ)

3.2 ΜΗ ΕΠΙΛΕΞΙΜΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ (ΚΑΔ) (ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 3)

4 Διάρκεια - ποσό ενίσχυσης (6.0)

  1. Η διάρκεια της επιχορήγησης ορίζεται σε δώδεκα (12) μήνες. Το χρονικό διάστημα των 12 μηνών ισχύει από την ημερομηνία έναρξης δραστηριότητας της επιχείρησης.
  2. Η δράση υλοποιείται σύμφωνα με τη μεθοδολογία υπολογισμού που εγκρίθηκε από την Αρχή Ελέγχου (ΕΔΕΛ) με το με α.π. 5047/ΕΞ2021/15-01-2021 έγγραφό της και αναθεωρήθηκε σύμφωνα με αριθμ. 117015/9-8-2024 αντίστοιχη γνωμοδότησή της επί της αναθεώρησης της έκθεσης τεκμηρίωσης κατ’ αποκοπή ποσού για δράσεις επιχορήγησης νέων ελεύθερων επαγγελματιών που υλοποιείται από την Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (Δ.ΥΠ.Α.) με συγχρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ+), όπως αυτή εγκρίθηκε από την ΕΔΕΛ.

Σύμφωνα με την ανωτέρω Έκθεση, το κατ’ αποκοπή ποσό ενίσχυσης των νέων επιχειρήσεων/δικαιούχων της δράσης ανέρχεται σε 17.000€ και καταβάλλεται σε τρεις δόσεις ως εξής:

  • 1η δόση ύψους 4.600 ευρώ: μετά την έναρξη δραστηριότητας (Ορόσημο Α)
  • 2η δόση ύψους 200 ευρώ: μετά τη λήξη του α’ εξάμηνου από την έναρξη της επιχείρησης, κατόπιν επαλήθευσης της λειτουργίας για χρονικό διάστημα 6 μηνών (Ορόσημο Β)
  • 3η δόση ύψους 200 ευρώ: μετά τη λήξη του β’ εξάμηνου από την έναρξη της επιχείρησης, κατόπιν επαλήθευσης της λειτουργίας για χρονικό διάστημα 6 μηνών (Ορόσημο Γ).

5.1 Έλεγχος πληρότητας και επιλεξιμότητας πρότασης (8.2 Στάδιο Α)

Ο έλεγχος πληρότητας της πρότασης γίνεται σύμφωνα με τα κριτήρια και τη μεθοδολογία του Παραρτήματος 6.

Οι αιτήσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά μέσω του ΟΠΣΚΕ με δυνατότητα αρχικού ελέγχου συμβατότητας της πρότασης από το σύστημα, όπου ελέγχεται εάν:

Η ημερομηνία υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης είναι εντός της προθεσμίας που τίθεται στην Πρόσκληση.

Στη συνέχεια εξετάζονται:

  • Εάν ο φορέας που υποβάλλει την πρόταση εμπίπτει στις κατηγορίες δυνητικών δικαιούχων που ορίζονται στην πρόσκληση (εγγραφή στο ψηφιακό μητρώο της ΔΥΠΑ, ψηφιακό ΑΣΔ, εντός ηλικιακού ορίου κλπ.).
  • Η Τήρηση των λοιπών προϋποθέσεων της πρόσκλησης.
  • Η τυπική πληρότητα της υποβαλλόμενης πρότασης.

 

  • Εάν η Πράξη εμπίπτει στο στόχο πολιτικής, στην προτεραιότητα, στους ειδικούς Στόχους, στα πεδία παρέμβασης στους τύπους των δράσεων καθώς και στους όρους της εκάστοτε πρόσκλησης.
  • Εάν  διασφαλίζεται   η   μη   επικάλυψη   των   χορηγουμένων   χρηματοδοτήσεων   με   άλλα Επιχειρησιακά Προγράμματα και άλλα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία.
  • Εάν υποβάλλονται αποφάσεις των αρμόδιων ή και συλλογικών οργάνων του δικαιούχου ή άλλων αρμόδιων οργάνων όπου απαιτείται.
  • O έλεγχος επιλεξιμότητας συμπεριλαμβάνει τον έλεγχο πλήρωσης όλων των προϋποθέσεων του Κανονισμού (ΕΕ) 2023/2831.

Ο έλεγχος επιλεξιμότητας από τους αξιολογητές της πρωτοβάθμιας αξιολόγησης αναφορικά με την πλήρωση των κριτηρίων καθεστώτος ανεργίας και ηλικίας (30-59 ετών) γίνεται βάσει της ημερομηνίας υποβολής της αίτησης συμμετοχής στη δράση μέσω του ΟΠΣΚΕ (ημερομηνία οριστικοποίησης της τελευταίας αίτησης σε περίπτωση επανεπεξεργασίας).

5 2 Έλεγχος πληρότητας και επιλεξιμότητας πρότασης (8.2 Στάδιο Α)

Οι ομάδες κριτηρίων είναι οι κάτωθι: 1η Ομάδα κριτηρίων:

Α. Πληρότητα και σαφήνεια της πράξης

Κατά την εξέταση της εν λόγω ομάδας κριτηρίων αξιολογούνται:

Α.1 Σαφήνεια και πληρότητα του φυσικού αντικειμένου της προτεινόμενης πράξης Α.2 Ρεαλιστικότητα χρονοδιαγράμματος της πράξης.

Τα κριτήρια είναι δυαδικά (ναι/όχι). Προϋπόθεση θετικής αξιολόγησης είναι η πράξη να λαμβάνει ΝΑΙ σε όλα τα κριτήρια.

 

2η Ομάδα κριτηρίων

Β. Τήρηση θεσμικού πλαισίου και ενσωμάτωση οριζόντιων πολιτικών Κατά την εξέταση της εν λόγω ομάδας κριτηρίων αξιολογούνται:

Β.1 Συμβατότητα της πράξης με  τους κανόνες του ανταγωνισμού και των κρατικών ενισχύσεων, Β.2  Προάσπιση και προαγωγή της ισότητας μεταξύ ανδρών και γυναικών,

Β.3  Τήρηση  θεσμικού  πλαισίου  πλην  δημοσίων  συμβάσεων  λαμβάνοντας  υπόψη  τον  Χάρτη θεμελιωδών δικαιωμάτων της Ε.Ε.,

Β.4  Αποτροπή  κάθε  διάκρισης  λόγω  φύλου,  φυλετικής  ή  εθνοτικής  καταγωγής,  θρησκείας  ή πεποιθήσεων, αναπηρίας, ηλικίας ή γενετήσιου προσανατολισμού,

Β.5  Εξασφάλιση της προσβασιμότητας των ατόμων με αναπηρία.

Τα κριτήρια είναι δυαδικά (ναι/ όχι). Προϋπόθεση θετικής αξιολόγησης είναι η πράξη να λαμβάνει ΝΑΙ σε όλα τα κριτήρια.

 

3η Ομάδα Κριτηρίων:

Γ. Σκοπιμότητα πράξης

Κατά την εξέταση της εν λόγω ομάδας κριτηρίων αξιολογούνται: Γ.1 Η αναγκαιότητα υλοποίησης της πράξης

Γ.2 Η αποτελεσματικότητα της πράξης Γ.3 Η αποδοτικότητα της πράξης

 

Γ.4 Η Βιωσιμότητα, Λειτουργικότητα, Αξιοποίηση Γ.5 Η Καινοτομία (δεν εφαρμόζεται στην παρούσα)

Ως  ελάχιστο  όριο  θετικής  αξιολόγησης  στα  κριτήρια  της  ομάδας  Γ.  ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑ  ορίζεται συνολική βαθμολογία ≥ 20.

 

4η Ομάδα Κριτηρίων:
Δ. Ωριμότητα  Πράξης

Κατά την εξέταση της εν λόγω ομάδας κριτηρίων αξιολογούνται:

Δ.1 Στάδιο εξέλιξης των απαιτούμενων ενεργειών ωρίμανσης της πράξης και βαθμός προόδου διοικητικών ή άλλων ενεργειών

Προϋπόθεση θετικής αξιολόγησης: Η βαθμολογία στο κριτήριο της ομάδας Δ. ΩΡΙΜΟΤΗΤΑ να είναι ίση ή μεγαλύτερη του 4

 

Τα επιμέρους κριτήρια της 3ης και 4ης Ομάδας Κριτηρίων αξιολογούνται με βαθμολόγηση (κλίμακα

1-10). Η αναλυτική βαθμολογία των επιμέρους κριτηρίων περιγράφεται στο Παράρτημα 6.

 

Οι έλεγχοι  των  σταδίων Α  και Β απαιτούν την εκπλήρωση όλων των κριτηρίων. Η βαθμολογία κάθε κριτηρίου προκύπτει από τον βαθμό αξιολόγησης.

Η συνολική βαθμολογία του επενδυτικού σχεδίου  προκύπτει από το άθροισμα της βαθμολογίας κάθε ομάδας κριτηρίων και πρέπει να τηρεί το ελάχιστο απαιτούμενο συνολικό αποτέλεσμα. 

Εάν η πρόταση έχει αξιολογηθεί θετικά και εφόσον ο δυνητικός δικαιούχος ανήκει στην ομάδα έμφασης της δράσης (γυναίκες), η πράξη λαμβάνει επιπλέον 10 βαθμούς. 

Σε περίπτωση  αρνητικής αξιολόγησης σε οποιοδήποτε από  τα  δυο  στάδια  (προαναφερθέντα Στάδια Α και Β) η πρόταση απορρίπτεται και ενημερώνεται σχετικά ο δυνητικός δικαιούχος.

 

Η μεθοδολογία και τα κριτήρια αξιολόγησης περιγράφονται αναλυτικά στο Παράρτημα 6.

 

Η εξέταση των προϋποθέσεων για την αξιολόγηση διενεργείται βάσει της ημερομηνίας υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης του δικαιούχου ή την ημερομηνία οριστικοποίησης της τελευταίας αίτησης σε περίπτωση αποριστικοποιήσεων.

6.0 Μετά την Αίτηση

Διαδικασία υλοποίησης- Παρακολούθηση πράξεων (9.0)
6.1 - Παρακολούθηση πράξεων (9.1)

Σκοπός της παρακολούθησης των πράξεων είναι η επιβεβαίωση της υλοποίησης του εγκεκριμένου φυσικού και οικονομικού αντικειμένου των πράξεων. Ο δικαιούχος της ενίσχυσης κατά τη διάρκεια υλοποίησης της δράσης υποχρεούται στην υποβολή μέσω του ΟΠΣΚΕ, όλων των στοιχείων που αφορούν τη δράση όπως είναι το αίτημα καταβολής της ενίσχυσης και τυχόν αιτήματα τροποποίησης.

Για τη διαχείριση των δικαιολογητικών/παραστατικών της επιχείρησης, ο Δικαιούχος πρέπει πρώτα, πραγματοποιώντας είσοδο στο ΟΠΣΚΕ με τους κωδικούς TaxisNet της επιχείρησης, να ορίσει τον Οικονομικό Υπεύθυνο, ο οποίος είναι αρμόδιος για να πραγματοποιεί τις καταχωρήσεις των παραστατικών και πληρωμών για λογαριασμό του Δικαιούχου στο ΟΠΣΚΕ και να αναρτά/διαχειρίζεται τα δικαιολογητικά. Ο Οικονομικός υπεύθυνος πρέπει να είναι φυσικό πρόσωπο που διαθέτει επίσης προφίλ στο ΟΠΣΚΕ (δύναται να ταυτίζεται με το συντονιστή/δικαιούχο).

 

Η παρακολούθηση των πράξεων των δικαιούχων γίνεται μέσω επαληθεύσεων. Οι επαληθεύσεις είναι επιτόπιες και διοικητικές.

Κάθε αίτημα καταβολής ενίσχυσης ενεργοποιεί τη διαδικασία έκθεσης πιστοποίησης. Το αίτημα για καταβολή της ενίσχυσης υποβάλλεται από τον δικαιούχο ηλεκτρονικά μέσω του ΟΠΣΚΕ και συνοδεύεται από τα δικαιολογητικά όπως αναφέρονται αναλυτικά στην παρ. 9.2 του παρόντος κεφαλαίου.

Οι επαληθεύσεις της δράσης διενεργούνται από υπαλλήλους της Δ.ΥΠ.Α. σύμφωνα με τα οριζόμενα στην με αριθμ. 3066/12-01-2023 ΚΥΑ (Β΄ 155) και το άρθρο 37 κεφ. Β παρ. ειβ του π.δ. 11/2022 (Α’25).


Οι διοικητικές ή/και επιτόπιες επαληθεύσεις διενεργούνται σύμφωνα με τη διαδικασία που ορίζεται στο Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου (ΣΔΕ), τον ν. 4914/2022 και την με αριθμ. 5483/2023 (Β΄390) απόφαση των Υπουργών Οικονομικών - Ανάπτυξης και Επενδύσεων «Διαδικασίες δημοσιονομικών διορθώσεων και αναζήτησης αχρεωστήτως ή παρανόμως καταβληθέντων ποσών στα Τομεακά και Περιφερειακά Προγράμματα του ΕΣΠΑ 2021-2027».

 

Στο παρόν πρόγραμμα εφαρμόζεται το άρθρο 29 του ν. 4144/2013 , σύμφωνα με το οποίο ιδίως, κατά τη διάρκεια των επιτόπιων ελέγχων που διενεργούν υπάλληλοι της Δ.ΥΠ.Α. η ελεγκτική διαδικασία δεν παρακωλύεται από τους ελεγχόμενους. Ενδεχόμενη παρακώλυση δύναται να αποτελέσει λόγο απένταξής τους από το πρόγραμμα ή διακοπής της παροχής προς αυτούς. Οι ελεγκτές της Δ.ΥΠ.Α. δεν διώκονται και δεν ενάγονται για γνώμη που διατύπωσαν ή πράξη που διενήργησαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.

 

Εφόσον διαπιστωθεί κατά την επιτόπια/διοικητική επαλήθευση παράβαση των όρων και προϋποθέσεων της δράσης κατά τη διάρκεια υλοποίησής της εκδίδεται σχετική απόφαση από τον Προϊστάμενο του αρμόδιου ΚΠΑ 2.

Εάν κατά την επιτόπια ή/και διοικητική επαλήθευση και μετά την καταβολή οποιοδήποτε ποσού ενίσχυσης, διαπιστώνεται παρατυπία αυτή αναφέρεται στην σχετική έκθεση επαλήθευσης που συμπληρώνεται από τους ελεγκτές με κατάλληλη τεκμηρίωση και αναφορά των διατάξεων που παραβιάστηκαν. Ο δικαιούχος δύναται να υποβάλλει τις αντιρρήσεις του, εντός αποκλειστικής προθεσμίας δέκα πέντε (15) ημερολογιακών ημερών από την παραλαβή από αυτόν της προσωρινής έκθεσης επαλήθευσης σύμφωνα με το άρθρο 5 της υπ’ αριθ. 5483/20-01-2023 (Β’ 390)

«Διαδικασίες δημοσιονομικών διορθώσεων και αναζήτησης αχρεωστήτως ή παρανόμως καταβληθέντων ποσών στα Τομεακά και Περιφερειακά Προγράμματα του ΕΣΠΑ 2021-2027» κοινής υπουργικής απόφασης.

Σε όλες τις ανωτέρω περιπτώσεις, προβλέπεται η υποβολή αντιρρήσεων αναφορικά με την επιτόπια και τη διοικητική επαλήθευση, μετά την παραλαβή -εκ μέρους του δικαιούχου- της έκθεσης πιστοποίησης, η οποία καταχωρείται στο ΟΠΣΚΕ.
7.1. Τροποποιήσεις (10.0)
10.1 Διαδικασία Τροποποιήσεων

Αιτήματα τροποποίησης υποβάλλονται από τους δικαιούχους ηλεκτρονικά στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων  (ΟΠΣΚΕ),  καταχωρώντας  τα  σχετικά πεδία του σημείου «ΑΙΤΗΜΑ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗΣ» του ΟΠΣΚΕ. Ο δικαιούχος υποχρεούται να υποβάλλει τα απαιτούμενα δικαιολογητικά προκειμένου να τεκμηριώσει το αίτημα του. Αλλαγή των επιμέρους στοιχείων  της  Απόφασης  χρηματοδότησης  είναι  δυνατή,  μετά  από  υποβολή  τεκμηριωμένου


αιτήματος από τον δικαιούχο, εφόσον δεν αλλοιώνεται η φύση και οι στόχοι του επενδυτικού σχεδίου και εξακολουθούν να τηρούνται οι όροι και προϋποθέσεις της προκήρυξης.

Σε περίπτωση που οι προτεινόμενες αλλαγές του επενδυτικού σχεδίου δεν επηρεάζουν την αρχική αξιολόγηση ο Προϊστάμενος της Υπηρεσίας αξιολογεί το αίτημα και προβαίνει σε έγκριση ή απόρριψη του αιτήματος. Σε περίπτωση απόρριψης του αιτήματος, δύναται η δυνατότητα υποβολής αντιρρήσεων από τον δικαιούχο.


10.2 Τροποποιήσεις πράξεων

Κατά τη διάρκεια υλοποίησης της πράξης, επιτρέπονται τροποποιήσεις από τους δικαιούχους αναφορικά με:

 

Είδος Τροποποίησης

Μείζονος

Ήσσονος

Μεταβολή Τόπου - ΚΑΔ Επένδυσης*

Αλλαγή Νόμιμου Εκπροσώπου

Τροποποίηση/Μεταβολή Μετοχικής ή Εταιρικής Σύνθεσης η οποία δεν επηρεάζει την επιλεξιμότητα και τα κριτήρια ένταξης του επιχειρηματικού σχεδίου (εδώ περιλαμβάνονται και αλλαγές πραγματικών δικαιούχων)

Αλλαγή Υπεύθυνου Έργου/Επιστημονικού Υπεύθυνου

 

*Αντικατάσταση/προσθήκη επιλέξιμου ΚΑΔ: Δεν γίνεται αποδεκτό αίτημα αντικατάστασης του/των εγκεκριμένου/νων ΚΑΔ του επιχειρηματικού σχεδίου στο σύνολό τους καθώς επίσης και αίτημα προσθήκης ΚΑΔ που δεν ανήκει στους επιλέξιμους της Δράσης.

 

Οι τροποποιήσεις μείζονος σημασίας σχετίζονται με το εγκεκριμένο φυσικό και οικονομικό αντικείμενο του έργου όπως αυτό αποτυπώνεται στην απόφαση ένταξης και στο οικείο τεχνικό παράρτημα του έργου. Τα αιτήματα τροποποίησης μείζονος σημασίας υποβάλλονται ηλεκτρονικά στο ΟΠΣΚΕ όπου αποτυπώνονται με σαφήνεια οι αιτούμενες αλλαγές και επισυνάπτονται όλα τα κατά περίπτωση απαραίτητα έγγραφα ή δικαιολογητικά με τα οποία τεκμηριώνεται η αναγκαιότητά τους.

Τα είδη τροποποιήσεων που έχουν χαρακτηριστεί ως ήσσονος είναι διαθέσιμα και δύναται να συμπεριληφθούν στο αίτημα τροποποίησης μείζονος σημασίας. Οι τροποποιήσεις που χαρακτηρίζονται ως ήσσονος σημασίας πραγματοποιούνται με ευθύνη των δικαιούχων μέσω ΟΠΣΚΕ σε όλη την διάρκεια του έργου χωρίς αριθμητικό περιορισμό και χωρίς προηγούμενη εκτενή διαδικασία ελέγχου.

Σε κάθε περίπτωση, οι δικαιούχοι των ενισχύσεων φέρουν την ευθύνη ώστε οι ως άνω τροποποιήσεις να μην οδηγούν σε απόκλιση από τους όρους και τα κριτήρια της παρούσας και της απόφασης ένταξης.

 

Στο πλαίσιο της υλοποίησης του επενδυτικού σχεδίου και εφόσον πραγματοποιείται μεταβολή των στοιχείων του δικαιούχου, για τα οποία επιτρέπεται η αυτόματη ενημέρωση του ΟΠΣΚΕ μέσω


διαλειτουργικότητας από άλλες βάσεις δεδομένων (όπως gsis), η ενημέρωση διενεργείται μέσω αυτοματοποιημένης διαδικασίας του ΟΠΣΚΕ.

Οι ακόλουθες αλλαγές αφορούν μεταβολή στοιχείων:

  1. Μεταβολή επωνυμίας ή /και νομικής μορφής
  2. Αλλαγή έδρας δικαιούχου. Σε περίπτωση που η μεταβολή έδρας συνεπάγεται και μεταβολή του τόπου υλοποίησης η τροποποίηση θα πρέπει να υποβληθεί ξεχωριστό αίτημα μέσω ΟΠΣΚΕ και να εξεταστεί.

Η αλλαγή Συντονιστή ΟΠΣΚΕ πραγματοποιείται μέσω του ΟΠΣΚΕ και ο δικαιούχος υποχρεούται να ενημερώνει τον φορέα υλοποίησης μέσω εισαγωγής των νέων δεδομένων στα αντίστοιχα πεδία του ΟΠΣΚΕ.

3.0 Βαθμολογία

Αναμένεται στην αναλυτική πρόσκληση της δράσης...

3.1 ΤΥΠΙΚΕΣ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΚΑΙ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ  (ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΥ)

Αναμένεται στην αναλυτική πρόσκληση της δράσης...

3.2 ΒΑΘΜΟΛΟΓΟΥΜΕΝΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ

Αναμένεται στην αναλυτική πρόσκληση της δράσης...

4.0 ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ (ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ V)

Για τους Άνδρες, να εκδώσουν (και να καταθέσουν σε ειδικό πεδίο στην αίτηση) Βεβαίωση Στρατιωτικής Θητείας (εκδοθείσα όχι περισσότερο από 3 μήνες)

4.1 ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ (ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ VI)

Αρχεία .DOCX (Microsoft Word Office)

ΟΡΙΣΜΟΣ ΜΜΕ (ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ II)

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 1 ΟΡΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΜΜΕ

όπως αυτές ορίζονται στη Σύσταση της Επιτροπής 2003/361/ΕΚ

 

Άρθρο 1 

Επιχείρηση

Επιχείρηση θεωρείται κάθε μονάδα, ανεξάρτητα από τη νομική της μορφή, που ασκεί οικονομική δραστηριότητα, ως τέτοιες νοούνται ιδίως οι μονάδες που ασκούν βιοτεχνική ή άλλη δραστηριότητα, ατομικά ή οικογενειακά, προσωπικές εταιρείες ή ενώσεις προσώπων που ασκούν τακτικά μια οικονομική δραστηριότητα.

 

Άρθρο 2

Αριθμός απασχολούμενων και οικονομικά όρια προσδιορίζοντα τις κατηγορίες επιχειρήσεων

  1. Η κατηγορία των πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων (ΜΜΕ) αποτελείται από επιχειρήσεις που απασχολούν λιγότερους από 250 εργαζομένους και των οποίων ο ετήσιος κύκλος εργασιών δεν υπερβαίνει τα 50 εκατομμύρια ευρώ ή το σύνολο του ετήσιου ισολογισμού δεν υπερβαίνει τα 43 εκατομμύρια ευρώ.
  2. Στην κατηγορία των ΜΜΕ, ως μικρή επιχείρηση ορίζεται η επιχείρηση η οποία απασχολεί λιγότερους από 50 εργαζομένους και της οποίας ο ετήσιος κύκλος εργασιών ή το σύνολο του ετήσιου ισολογισμού δεν υπερβαίνει τα 10 εκατομμύρια ευρώ.
  3. Στην κατηγορία των ΜΜΕ, ως πολύ μικρή επιχείρηση ορίζεται η επιχείρηση η οποία απασχολεί λιγότερους από δέκα εργαζομένους και της οποίας ο ετήσιος κύκλος εργασιών ή το σύνολο του ετήσιου ισολογισμού δεν υπερβαίνει τα 2 εκατομμύρια ευρώ.

 

Άρθρο 3

Τύποι επιχειρήσεων που λαμβάνονται υπόψη για τον υπολογισμό του αριθμού απασχολούμενων και των χρηματοοικονομικών ποσών

  1. "Ανεξάρτητη επιχείρηση" είναι κάθε επιχείρηση που δεν χαρακτηρίζεται ως συνεργαζόμενη επιχείρηση κατά την έννοια της παραγράφου 2 ή ως συνδεδεμένη επιχείρηση κατά την έννοια της παραγράφου 3.
  2. "Συνεργαζόμενες επιχειρήσεις" είναι όλες οι επιχειρήσεις που δεν χαρακτηρίζονται ως συνδεδεμένες κατά την έννοια της παραγράφου 3 και μεταξύ των οποίων υπάρχει η ακόλουθη σχέση: μια επιχείρηση (ανάντη επιχείρηση) κατέχει, η ίδια ή από κοινού με μία ή περισσότερες συνδεδεμένες επιχειρήσεις κατά την έννοια της παραγράφου 3, το 25 % ή περισσότερο του κεφαλαίου ή των δικαιωμάτων ψήφου μιας άλλης επιχείρησης (κατάντη επιχείρηση).

Ωστόσο, μια επιχείρηση μπορεί να χαρακτηριστεί ως ανεξάρτητη, μη έχουσα δηλαδή συνεργαζόμενες επιχειρήσεις, ακόμη και εάν το όριο του 25 % καλύπτεται ή υπερκαλύπτεται, εφόσον το ποσοστό αυτό ελέγχεται από τις ακόλουθες κατηγορίες επενδυτών, και υπό την προϋπόθεση ότι αυτοί δεν είναι, μεμονωμένα ή από κοινού, συνδεδεμένοι κατά την έννοια της παραγράφου 3 με την οικεία επιχείρηση:

α) δημόσιες εταιρείες συμμετοχών, εταιρείες επιχειρηματικού κεφαλαίου, φυσικά πρόσωπα ή ομάδες  φυσικών  προσώπων  που  ασκούν  συστηματικά  δραστηριότητες  σε  επενδύσεις

επιχειρηματικού κινδύνου ("business angels") και επενδύουν ίδια κεφάλαια σε μη εισηγμένες στο χρηματιστήριο επιχειρήσεις, εφόσον το σύνολο της επένδυσης σε μια ίδια επιχείρηση δεν υπερβαίνει 1250000 ευρώ·

β) πανεπιστήμια ή ερευνητικά κέντρα μη κερδοσκοπικού σκοπού·

γ) θεσμικοί επενδυτές, συμπεριλαμβανομένων των ταμείων περιφερειακής ανάπτυξης·

δ) αυτόνομες τοπικές αρχές με ετήσιο προϋπολογισμό μικρότερο από 10 εκατομμύρια ευρώ και λιγότερο από 5000 κατοίκους.

  1. "Συνδεδεμένες επιχειρήσεις" είναι οι επιχειρήσεις που διατηρούν μεταξύ τους μια από τις ακόλουθες σχέσεις:

α) μια επιχείρηση κατέχει την πλειοψηφία των δικαιωμάτων ψήφου των μετόχων ή των εταίρων άλλης επιχείρησης·

β) μια επιχείρηση έχει το δικαίωμα να διορίζει ή να παύει την πλειοψηφία των μελών του διοικητικού, διαχειριστικού ή εποπτικού οργάνου άλλης επιχείρησης·

γ) μια επιχείρηση έχει το δικαίωμα να ασκήσει κυριαρχική επιρροή σε άλλη επιχείρηση βάσει σύμβασης που έχει συνάψει με αυτήν ή δυνάμει ρήτρας του καταστατικού αυτής της τελευταίας·

δ) μια επιχείρηση που είναι μέτοχος ή εταίρος άλλης επιχείρησης ελέγχει μόνη της, βάσει συμφωνίας που έχει συνάψει με άλλους μετόχους ή εταίρους της εν λόγω επιχείρησης, την πλειοψηφία των δικαιωμάτων ψήφου των μετόχων ή των εταίρων αυτής της επιχείρησης.

Τεκμαίρεται ότι δεν υπάρχει κυρίαρχη επιρροή, εφόσον οι επενδυτές που αναφέρονται στην παράγραφο 2 δεύτερο εδάφιο δεν υπεισέρχονται άμεσα ή έμμεσα στη διαχείριση της εξεταζόμενης επιχείρησης, με την επιφύλαξη των δικαιωμάτων που κατέχουν με την ιδιότητά τους ως μετόχων ή εταίρων.

Συνδεδεμένες θεωρούνται επίσης οι επιχειρήσεις που διατηρούν μια από τις σχέσεις που αναφέρονται στο πρώτο εδάφιο μέσω μιας ή περισσότερων άλλων επιχειρήσεων ή με τους επενδυτές που αναφέρονται στην παράγραφο 2.

Οι επιχειρήσεις που διατηρούν μια από τις εν λόγω σχέσεις μέσω ενός φυσικού προσώπου ή ομάδας φυσικών προσώπων που ενεργούν από κοινού θεωρούνται επίσης συνδεδεμένες επιχειρήσεις καθόσον ασκούν το σύνολο ή τμήμα των δραστηριοτήτων τους στην ίδια αγορά ή σε όμορες αγορές.

Ως όμορη αγορά θεωρείται η αγορά ενός προϊόντος ή υπηρεσίας που βρίσκεται αμέσως ανάντη ή κατάντη της σχετικής αγοράς.

  1. Εκτός από τις περιπτώσεις που ορίζονται στην παράγραφο 2 δεύτερο εδάφιο, μια επιχείρηση δεν μπορεί  να θεωρηθεί  ΜΜΕ,  εάν το 25 % ή περισσότερο του κεφαλαίου της ή των δικαιωμάτων ψήφου της ελέγχεται, άμεσα ή έμμεσα, από έναν ή περισσότερους δημόσιους οργανισμούς ή δημόσιους φορείς, μεμονωμένα ή από κοινού.
  2. Μια επιχείρηση δύναται να υποβάλει δηλώσεις σχετικά με την ιδιότητά της ως ανεξάρτητης, συνεργαζόμενης ή συνδεδεμένης επιχείρησης, καθώς και σχετικά με τα στοιχεία που αφορούν τα αριθμητικά όρια που αναφέρονται στο άρθρο 2. Η δήλωση αυτή μπορεί να υποβληθεί ακόμη και εάν η διασπορά κεφαλαίου δεν επιτρέπει να καθοριστεί ποιος το  κατέχει εφόσον η επιχείρηση δηλώνει υπεύθυνα ότι μπορεί εύλογα να υποθέσει ότι δεν ανήκει, κατά ποσοστό 25

% ή περισσότερο, σε μια επιχείρηση ή, από κοινού, σε περισσότερες επιχειρήσεις που είναι συνδεδεμένες μεταξύ τους ή μέσω φυσικών προσώπων ή ομάδας φυσικών προσώπων. Οι δηλώσεις αυτές πραγματοποιούνται με την επιφύλαξη των ελέγχων και εξακριβώσεων που προβλέπονται από τις εθνικές ή κοινοτικές κανονιστικές ρυθμίσεις.

 

Άρθρο 4

Στοιχεία για τον υπολογισμό του αριθμού απασχολούμενων και των χρηματοοικονομικών ποσών και περίοδος αναφοράς

  1. Τα στοιχεία που χρησιμοποιούνται για τον υπολογισμό του αριθμού απασχολούμενων και των χρηματοοικονομικών ποσών είναι εκείνα που αφορούν την τελευταία κλεισμένη διαχειριστική χρήση και υπολογίζονται σε ετήσια βάση. Λαμβάνονται υπόψη κατά την ημερομηνία κλεισίματος των λογαριασμών. Το ύψος του κύκλου εργασιών υπολογίζεται χωρίς το φόρο προστιθέμενης αξίας (ΦΠΑ) και χωρίς άλλους έμμεσους δασμούς.
  2. Όταν, κατά την ημερομηνία κλεισίματος των λογαριασμών και σε ετήσια βάση, μια επιχείρηση βρίσκεται πάνω ή κάτω από τα όρια τα σχετικά με τον αριθμό απασχολούμενων ή τα χρηματοοικονομικά όρια που αναφέρονται στο άρθρο 2, η κατάσταση αυτή έχει ως αποτέλεσμα την απόκτηση ή την απώλεια της ιδιότητας της μεσαίας, μικρής ή πολύ μικρής επιχείρησης μόνον εάν το φαινόμενο επαναληφθεί επί δύο διαδοχικά οικονομικά έτη.
  3. Στην περίπτωση νεοσύστατων επιχειρήσεων, οι λογαριασμοί των οποίων δεν έχουν κλείσει ακόμη, τα στοιχεία που λαμβάνονται υπόψη πρέπει να προκύπτουν από αξιόπιστες εκτιμήσεις που πραγματοποιούνται κατά τη διάρκεια του οικονομικού έτους.

 

Άρθρο 5

Ο αριθμός απασχολούμενων

Ο αριθμός απασχολούμενων ατόμων αντιστοιχεί στον αριθμό ετήσιων μονάδων εργασίας (ΕΜΕ), δηλαδή στον αριθμό εργαζομένων πλήρους απασχόλησης που εργάστηκαν στην εξεταζόμενη επιχείρηση ή για λογαριασμό αυτής επί ολόκληρο το υπόψη έτος. Τα άτομα που δεν εργάστηκαν ολόκληρο το έτος, οι εργαζόμενοι μερικής απασχόλησης, ανεξάρτητα από τη διάρκεια, και οι εργαζόμενοι σε εποχική βάση αντιστοιχούν σε κλάσματα των ΕΜΕ. Στον αριθμό απασχολούμενων περιλαμβάνονται:

α) οι μισθωτοί

β) τα άτομα που εργάζονται για την επιχείρηση, έχουν σχέση εξάρτησης προς αυτήν και εξομοιούνται με μισθωτούς με βάση το εθνικό δίκαιο·

γ) οι ιδιοκτήτες επιχειρηματίες

δ) οι εταίροι που ασκούν τακτική δραστηριότητα εντός της επιχείρησης και προσπορίζονται οικονομικά πλεονεκτήματα από την επιχείρηση.

Οι μαθητευόμενοι ή οι σπουδαστές που βρίσκονται σε επαγγελματική εκπαίδευση στο πλαίσιο σύμβασης μαθητείας ή επαγγελματικής κατάρτισης δεν συνυπολογίζονται στον αριθμό απασχολούμενων. Η διάρκεια των αδειών  μητρότητας ή των γονικών αδειών  δεν συνυπολογίζεται.

 

Άρθρο 6

Καθορισμός των στοιχείων της επιχείρησης

  1. Στην περίπτωση ανεξάρτητης επιχείρησης, ο καθορισμός των στοιχείων, συμπεριλαμβανομένου του αριθμού απασχολούμενων, πραγματοποιείται αποκλειστικά με βάση τους λογαριασμούς αυτής της επιχείρησης.
  2. Στην περίπτωση επιχείρησης που συνεργάζεται ή συνδέεται με άλλες επιχειρήσεις, ο καθορισμός των στοιχείων, συμπεριλαμβανομένου του αριθμού απασχολούμενων, γίνεται με βάση τους λογαριασμούς και τα λοιπά στοιχεία της επιχείρησης, ή -εφόσον υπάρχουν- τους ενοποιημένους λογαριασμούς της επιχείρησης, ή τους ενοποιημένους λογαριασμούς στους οποίους περιλαμβάνεται και η εξεταζόμενη επιχείρηση βάσει ενοποίησης.

Στα στοιχεία που αναφέρονται στο πρώτο εδάφιο προστίθενται τα στοιχεία των επιχειρήσεων που ενδεχομένως συνεργάζονται με την εξεταζόμενη επιχείρηση, οι οποίες βρίσκονται ακριβώς ανάντη ή κατάντη της εν λόγω επιχείρησης. Τα στοιχεία συγκεντρώνονται κατ' αναλογία προς το ποσοστό συμμετοχής στο κεφάλαιο ή στα δικαιώματα ψήφου (το υψηλότερο από τα δύο αυτά ποσοστά). Σε περίπτωση διασταυρωμένης συμμετοχής, λαμβάνεται υπόψη το υψηλότερο των ποσοστών αυτών.

Στα στοιχεία που αναφέρονται στο πρώτο και το δεύτερο εδάφιο προστίθεται το 100 % των στοιχείων των επιχειρήσεων που ενδεχομένως συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με την εξεταζόμενη επιχείρηση και τα οποία δεν περιλαμβάνονται ήδη στους λογαριασμούς βάσει ενοποίησης.

  1. Για την εφαρμογή της παραγράφου 2, τα στοιχεία των επιχειρήσεων που συνεργάζονται με την εξεταζόμενη επιχείρηση προκύπτουν από τους λογαριασμούς και τα λοιπά στοιχεία, ενοποιημένα εφόσον υπάρχουν, στα οποία προστίθεται το 100 % των στοιχείων των επιχειρήσεων που συνδέονται με τις συνεργαζόμενες αυτές επιχειρήσεις, εκτός εάν τα στοιχεία τους περιλαμβάνονται ήδη βάσει ενοποίησης.

Για την εφαρμογή της παραγράφου 2, τα στοιχεία των επιχειρήσεων που συνδέονται με την εξεταζόμενη επιχείρηση προκύπτουν από τους λογαριασμούς και τα λοιπά στοιχεία τους, ενοποιημένα εφόσον υπάρχουν. Στα στοιχεία αυτά προστίθενται κατ' αναλογία τα στοιχεία των επιχειρήσεων που ενδεχομένως συνεργάζονται με τις συνδεδεμένες αυτές επιχειρήσεις, οι οποίες βρίσκονται ακριβώς ανάντη ή κατάντη αυτών, εάν δεν περιλαμβάνονται ήδη στους ενοποιημένους λογαριασμούς σε αναλογία τουλάχιστον ισοδύναμη με το ποσοστό που ορίζεται στην παράγραφο 2 δεύτερο εδάφιο.

  1. Όταν ο αριθμός απασχολούμενων δεδομένης επιχείρησης δεν προκύπτει από τους ενοποιημένους λογαριασμούς, υπολογίζεται συγκεντρώνοντας κατ' αναλογία τα στοιχεία τα σχετικά με τις επιχειρήσεις που συνεργάζονται με την εν λόγω επιχείρηση, και προσθέτοντας τα στοιχεία τα σχετικά με τις επιχειρήσεις που συνδέονται μαζί της.

 

Πρόσθετες Πληροφορίες

  • Κατάσταση της Εταιρίας μου: Προς Ίδρυση (Start Up)
  • Είδη Επιχειρήσεων: Ατομική Εταιρία, Ετερόρρυθμη Εταιρεία, Εταιρεία Περιορισμένης Ευθύνης (Ε.Π.Ε.), Ι.Κ.Ε
  • Μέγεθος Επιχείρησης: Πολύ Μικρή, Μικρή
  • Δικαιούχοι: Ιδιώτες
  • Δραστηριότητα: Μεταποίηση: Διατροφικός Τομέας, Παραγωγή, Τεχνολογίες Πληροφορικής & Επικοινωνιών, Εκπαίδευση | Κατάρτιση, Λογιστές, Δικηγόροι, Μηχανολόγοι | Αρχιτέκτονες, Λιανικό Εμπόριο, Χονδρικό Εμπόριο, Ναυτιλία, Εστίαση | Καφετέριες
  • Περιοχή στην οποία Απευθήνεται: Όλη η Ελλάδα
  • Φορέας Χρηματοδότησης: ΟΑΕΔ
  • Κατάσταση Προγράμματος: Ανοιχτό Πρόγραμμα
  • Εύρος Χρηματικής Ενίσχυση: 50%
  • Λήξη Αιτήσεων (ΗΗΜΜΕΕΕΕ): Κυριακή, 01 Ιανουαρίου 2023
  • Δαπάνες: Προμήθεια αναλωσίμων, Προμήθεια προϊόντων και υπηρεσιών λογισμικού, Συμβουλευτικές υπηρεσίες, Δαπάνες εκπαίδευσης
  • Προυπόθεση / Βαθμολόγιση με επιπλέον κρητήρια: Καινοτόμος χαρακτήρας Υπάρχουσας Επιχείρησης
  • Μορφές Συνεργασιών Εταιριών: Ανεξάρτητη
  • Ποσοστό απαίτησης σε Ιδια Κεφάλαια: 0

Σχετικά

                

Η ΔίΚΕ προσφέρει ένα ολοκληρωμένο φάσμα υπηρεσιών για τις επιχειρήσεις του Ιδιωτικού και Δημόσιου τομέα.

 

Επικοινωνία

Newsletter, κάντε Εγγραφή

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε προσφορές και ενημερώσεις!!
  • Πελάτες
  • Εργαλεία
  • Κόλλιας Δημήτρης
    Customer Support

    Hey there I am here to help, so let me know whats up and I will be happy to find a solution.

    Start Chat with

    No Internet Connection
    No Internet Connection