Accessibility Tools

  • Content scaling 100%
  • Font size 100%
  • Line height 100%
  • Letter spacing 100%
Clear Sky

37°C

Αθήνα

Clear Sky
Humidity: 25%
Wind: NE at 7.72 M/S
SP_WEATHER_Κυρ 28.37°C / 36.28°C Clear Sky
SP_WEATHER_Δευ 28.15°C / 36.14°C Clear Sky
SP_WEATHER_Τρι 27.79°C / 36.58°C Few Clouds
SP_WEATHER_Τετ 29.26°C / 37.08°C Clear Sky
SP_WEATHER_Πεμ 29.05°C / 38.23°C Clear Sky
SP_WEATHER_Παρ 29.6°C / 37.63°C Clear Sky
SP_WEATHER_Σαβ 27.4°C / 37.85°C Clear Sky

Η απογείωση των εσόδων και η επόμενη μέρα για τον τουρισμό

Ήδη από την αρχή της φετινής σεζόν, ο μεγάλος στόχος που έθεταν οι επιχειρηματίες του χώρου ήταν τα τουριστικά έσοδα να φτάσουν τα επίπεδα της χρονιάς-ρεκόρ του 2019, όταν στο "ταμείο" είχαν μπει 18,2 δισ. ευρώ, πριν η μεγάλη δυναμική του ελληνικού τουρισμού διακοπεί απότομα από το ξέσπασμα της πανδημίας του κορονοϊού.

 

Πλέον, ο στόχος αυτός όχι μόνο επιτυγχάνεται, αλλά φαίνεται πως θα ξεπεραστεί. Μόνο τον Αύγουστο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, μπήκαν στο τουριστικό καλάθι τέσσερα δισεκατομμύρια ευρώ, φτάνοντας τα επίπεδα του 2019, ενώ συνολικά στο οκτάμηνο τα έσοδα αγγίζουν πλέον τα 12,75 δισ. ευρώ.

Συγκριτικά, πέρσι τον Αύγουστο οι τουριστικές εισπράξεις ήταν 3,15 δισ. ευρώ και στο οκτάμηνο 6,6 δισ. ,ενώ την πρώτη χρονιά της πανδημίας ο τουρισμός τον Αύγουστο είχε φέρει μόλις 1,38 δισ. και 2,79 δισ. στο οκτάμηνο.

Την ίδια ώρα, φέτος τον Αύγουστο- που σημειώνεται πως είναι ο μήνα [που παραδοσιακά καταγράφονται οι υψηλότερες τουριστικές επιδόσεις, τα στοιχεία της ΤτΕ δείχνουν αύξηση 44% στις αφίξεις από το εξωτερικό. Παράλληλα, σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2019, οι αφίξεις ανήλθαν στο 86,8% και οι εισπράξεις, με εκτίναξη στα 4,042 δισ. ευρώ, έφθασαν οριακά το αντίστοιχο επίπεδο (98,5%). Τα αναλυτικά στοιχεία της ταξιδιωτικής κίνησης θα ανακοινωθούν από την ΤτΕ τη Δευτέρα.

Όλο το προηγούμενο διάστημα, φορείς και επιχειρηματίες του τουρισμού, έλεγαν πως εισπρακτικά ο Αύγουστος είχε πάει πολύ καλά, και εκτιμούσαν μάλιστα πως έχει καλυφθεί διαφορά σε σύγκριση με το 2019, βλέποντας τόσο την ζήτηση, όσο και τις πληρότητες. Πλέον οι προβλέψεις λένε πως στο σύνολο της χρονιάς, τα έσοδα θα φτάσουν περίπου τα 19 δισ. ευρώ, ενδεχομένως και να τα ξεπεράσουν ελαφρώς.

 

Ανοικτά τα ξενοδοχεία

Αν και μπαίνουμε στην τελευταία εβδομάδα του Οκτωβρίου, οι ξενοδοχειακές μονάδες που κυρίως συνεργάζονται με tour operators σε δημοφιλείς προορισμούς, παραμένουν ανοικτά και σύμφωνα με τις πληροφορίες δεν αναμένεται να κλείσουν πριν το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου. Κρήτη, Κως, Ρόδος, Κέρκυρα, Σαντορίνη και Αθήνα βλέπουν τους τουρίστες από το εξωτερικό, είτε με οργανωμένα πακέτα είτε μεμονωμένα, να προχωρούν σε κρατήσεις, αξιοποιώντας και τον καλό καιρό. 

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Ένωσης Ξενοδόχων Αθηνών, Αττικής και Αργοσαρωνικού για το εννεάμηνο, τα στοιχεία πληρότητας στα ξενοδοχεία της Αθήνας, ξεκινούν να εμφανίζουν σταδιακή βελτίωση, με επικρατούσα την τάση να εξισορροπηθεί η μέση πληρότητα κοντά στα επίπεδα του 2019, ειδικά τους μήνες Ιούλιο 2022 (απόκλιση από το 2019 της τάξης του 0,6%) και Σεπτέμβριο 2022 (απόκλιση από το 2019 της τάξης του -1,6%). Ωστόσο, εξακολουθούν να εμφανίζονται αρνητικά τα πρόσημα της μέσης πληρότητας, τόσο ανά μήνα, όσο και επί συνόλου (-14%) έναντι του 2019.

 

Πληρότητες στο 80%

Και ο Σεπτέμβριος, και ο Οκτώβριος εξελίσσονται όπως λένε οι ξενοδόχοι με υψηλές πληρότητες- με ποσοστά πάνω από 80% μεσοσταθμικά έκλεισε ο Σεπτέμβριος, ελάχιστα χαμηλότερα κινείται ο Οκτώβριος λένε οι πληροφορίες- γεγονός που ανεβάζει τις προσδοκίες για τα έσοδα. Τονίζεται πως τον Σεπτέμβριο οι αεροπορικές αφίξεις στα περιφερειακά αεροδρόμια της Fraport αυξήθηκαν κατά 7,2% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2019, με τη μεσοσταθμική αύξηση σε Σαντορίνη, Μύκονο, Ρόδο και Κω να φτάνει στο 14%, 15% στα Χανιά και 17% στην Κέρκυρα.

"Σε προορισμούς όπως η Ρόδος, η Κρήτη, στα μεγάλα νησιά μας, αλλά τους υπόλοιπους τουριστικούς προορισμούς- και φυσικά στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη- εξακολουθούμε να έχουμε μεγάλες πληρότητες από Αμερικάνους και Γάλλους" δήλωνε σε συνέντευξη του ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας.

Ο Οκτώβριος κλείνει δυνατά, και στο εγχώριο τουρισμό, με το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου. ήδη οι πληρότητες στο Πήλιο, στη Μάνη, στα Τρίκαλα Κορινθίας και στην Αράχοβα ξεπερνούν το 90%, 95% στη Βυτίνα και στη Δημητσάνα, πολύ υψηλές πληρότητες στην Ήπειρο (Ζαγοροχώρια, Μέτσοβο, Αρίστη κ.α.), ενώ υπάρχουν και προορισμοί που πλέον πολύ δύσκολα βρίσκει κανείς κατάλυμα, όπως η ορεινή Ναυπακτία, όπου οι πληρότητες αγγίζουν το 100%.

Με την αποτίμηση της σεζόν να είναι παραπάνω από θετική, η στρατηγική των φορέων του τουρισμού επικεντρώνεται στο να τεθούν οι προϋποθέσεις για τη σταδιακή μείωση της εποχικότητας και της επιμήκυνσης ουσιαστικά της τουριστικής περιόδου, με τα πρώτα βήμα να αφορούν συμφωνίες με αεροπορικές εταιρείες για ενίσχυση των συνδέσεων και του όγκου των προγραμματισμένων θέσεων.


Εκτύπωση   Email

Publish the Menu module to "offcanvas" position. Here you can publish other modules as well.
Learn More.

Κόλλιας Δημήτρης
Customer Support

Hey there I am here to help, so let me know whats up and I will be happy to find a solution.

Start Chat with

No Internet Connection
No Internet Connection